torstai 21. huhtikuuta 2011

Yhden trilogian loppu ja toisen alku?

98. kulttuuriteko 15.4.2011
Scream 3 (2000)

Nyt kun leffan katselusta on jo kulunut melkein viikko, tuntuu mahdottomalta muistaa tarkasti, mitä siinä tapahtui - ja mitkä asiat tapahtuivat ykkösessä, kakkosessa ja nelosessa. Yksi asia on kuitenkin varma: Sidneytä vainotaan taas. Parasta kaikissa Screameissa ovat olleet ne kohtaukset, joissa joku leffafriikki tulkitsee tapahtumia sen mukaan, mitä tapahtuisi seuraavaksi, jos kyseessä olisi kauhuelokuvan genrelle tyypillinen leffasarja. Kakkosessa tapettu Randy tekee paluun videokasetilla ja kertoo kameralle, mitä on odotettavissa, jos joku päättää luoda trilogian kolmannen osan. Ydinajatus on se, että kolmannessa osassa kyseenalaistetaan jokin alusta asti totena pidetty asia. Näin tapahtuukin, ja siksi Scream 3 onnistuu olemaan pitkään mielenkiintoinen. Lisää jännitystä elokuvaan tuo myös se, että tappajalla on käytössään äänenmuunnin, jonka avulla hän voi puhua puhelimessa kenen tahansa äänellä. Harmillista kyllä tämä paljastetaan katsojalla jo leffan alkumetreillä. Loppulahtaaminen on taas sitä samaa uskomattoman typerää kohkaamista, jossa murhaaja tilittää itkuisesti kaikki traumansa ja nousee kymmenen kertaa ennen kuin suostuu lopulta kuolemaan. SPOILERI: Kolmas osa on ainoa, jossa Ghostface-hahmon takana on vain yksi henkilö.99. kulttuuriteko 16.4.2011
Scream 4 (2011)

Leffa alkaa mielenkiintoisella tavalla ja jälleen saamme tavata kolmen osan läpi hengissä luovineet Sidneyn, Galen ja Deweyn. Gale ja Dewey asuvat Woodsborossa, mistä kaikki sai ykkösosassa alkunsa, ja Sidney saapuu sinne kirjakiertueellaan. Hän on päättänyt olla olematta enää uhri ja astua valoon kirjoittamalla kirjan kokemuksistaan. Kun kolmikko on koossa tapahtumien alkulähteellä, alkaa taas sattua ja ihmisiä kaatuu kuin heinää niittotalkoissa. Elokuva on kuulemma saanut paljon hyviä arvosteluja, mutta mielestäni se ei tuo trilogiaan mitään muuta uutta kuin iPhonen. Tapahtumat toistavat osittain ensimmäisen osan tapahtumia ja nyt tehdäänkin leffafriikkien mukaan "re-makea". Pimeydestä valoon ryöminyt Sidney kuitenkin opettaa: "Don't fuck with the original!"

Leffan on sanottu aloittavan uuden Scream-trilogian, eli luvassa on luultavasti vielä kaksi jatko-osaa lähivuosina. Toivon todella, että niihin keksitään jotain vähän erilaista. Scream 4 onnistuu kuitenkin vangitsemaan hyvin tosi-tv-sukupolven julkisuushakuisen maailmankuvan ja kikkailee kekseliäästi nykyajan nettikulttuurilla. Leffaviittausten määrä on luonnollisesti myös valtaisa.

Mielenkiintoista on myös se, että Scream 4 ei ole tarjolla 3D-versiona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti