lauantai 9. huhtikuuta 2011

Loppuun saatettu kirja

89. kulttuuriteko 7.4.2011
Mark Spragg: Kesken jäänyt elämä (2004) 

Lukupiirikirja, eli siis jälleen kirja, jota en olisi ikinä itse valinnut. Kävin katsomassa leffan silloin kun se pyöri teattereissa, ja sekin oli muistaakseni tylsä. Voisi siis kuvitella, että myös kirja olisi tylsä. Tylsyys ehkä kuitenkin sopii paremmin kirjallisuuteen kuin elokuviin. Niinpä tämä lukukokemus ei jäänyt pelkästään nihkeäksi.

Jean (leffassa Jennifer Lopez) ja hänen tyttärensä Griff ottavat hatkat asuntovaunustaan kun Jean saa taas kerran silmänsä mustaksi. He lähtevät hyvissä tunnelmissa roadtrippailemaan, mutta kun auto hajoaa, täytyy keksiä jotain pysyvämpää. Jean vie tyttärensä kuolleen aviomiehensä isän luokse tuppukylään, josta on itsekin alkujaan kotoisin. Isoisä ja pojantytär eivät ole kumpikaan tienneet toistensa olemassaolosta ja molemmat tutustuvat mielellään toisiinsa ja viihtyvät yhdessä. Einar-isoisä ei kuitenkaan voi sietää Jeania silmissään, koska syyttää tätä vuosien jälkeenkin poikansa kuoleman aiheuttamisesta. Oman herttaisen maalaislisänsä tarinaan tuo Mitch, Einarin vanha rintamakaveri, jonka karhu on raadellut lähes hengiltä. Kirjassa ei tapahdu juuri muuta kuin ihmisluonnon pohdintaa ja se, että tuo kyseinen karhu napataan kiinni lähistön eläintarhaan. Pakollisen visiittinsä tarinaan tekee uudestaan myös Jeanin hakkaajapoikaystävä.

Tunnelma on tässä kirjassa mukavan leppoisa kaikista repivistä tuskanpurkauksista huolimatta. Jopa pesukarhuja pyörii perhepiirissä. Vähän lukemista kieltämättä häiritsi se, että kuvittelin Jeanin koko ajan J'lo:ksi, ja kun kirjassa kuvaillaan naisen takapuolen muhkeita muotoja, joita kaikki miehet himoitsevat, mieleen hiipii jatkuvasti kuva Jenniferin latinotakalistosta. (Niin ja muuten, kirjassa ei sanallakaan viitata siihen, että Jeanissa virtaisi latinoverta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti