lauantai 10. syyskuuta 2011

Haastetta peliin 4

5. Kirja, joka tekee sinut iloiseksi

Tämä on tosi tosi tosi vaikea. Luonnollisesti kaikki hyvät kirjat tekevät minut iloiseksi. Kuitenkin kaikkien aikojen suosikkikirjojeni lista koostuu melkeinpä pelkästään hyvin raskaita, ikäviä tai angstisia aiheita käsittelevistä romaaneista. Olisi ehkä vähän rienaavaa sanoa, että kouluammuskelut, perhesurmat tai holokausti tekevät minut iloiseksi.

Yhden kirjan kärkijoukostani muistan kuitenkin tehneen minut aidosti iloiseksi. Se on pari vuotta sitten lukemani A. J. Jacobsin Raamatullinen vuosi. Se on todella monella tasolla hyvä kirja. Se on informatiivinen ja kiinnostava, mutta ehkä ennen kaikkea hauska. Jacobs, joka oli tavallinen tapajuutalainen, päätti viettää vuoden yrittäen noudattaa kaikkia Raamatusta löytyviä sääntöjä kirjaimellisesti. Niitä löytyi yli seitsemänsataa. Kirjassaan hän kertoo siitä, miten yritys onnistui, keskittyen joihinkin sääntöihin enemmän kuin toisiin. Etenkin Jacobsin vaimossa miehen projekti herättää paljon närää, joka johtaa superkoomisiin tilanteisiin.
Tuodakseen kirjaansa lisää syvyyttä Jacobs kiertää myös tapaamassa monia uskonnollisia ryhmiä, jotka sanovat noudattavansa Raamatun ohjeita kirjaimellisesti. Mielenkiintoisen monta tulkintaa kirjaimellisesta vaan on mahdollista saada... Lisäksi Jacobs osallistuu moniin juutalaisiin juhliin, sillä yhteisöllisyys lienee uskontojen suola. Jos ei oteta lukuun pakollista kanan teurastamista jonkin juhlan yhteydessä, monet perinteet näyttäytyvät varsin hauskoina tapahtumina. Joissain jopa viina virtaa ja tanssitaan piirissä.
Jos kirja olisi vielä ihan pikkuisen informatiivisempi, suosittelisin vakavasti sitä luettavaksi lukion uskonnon tunneilla. Tämän kirjan avulla opit Raamatusta ja siihen nojaavista uskonnoista väkisinkin, koska se on niin hauskaa. Ja vaikket haluaisi niistä oppia, kirja on hauska pelkästään Jacobsin loistavan huumorintajun ja kirjoitustyylin takia.

Raamatullisen parranajokiellon seurauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti