torstai 8. syyskuuta 2011

Haastetta peliin 2

2. Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kolmesti

Alice Seboldin Oma taivas saattaa olla ainoa kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kolmesti (eli neljästi). Joitain äänikirjoja olen tosin kuunnellut kymmeniä kertoja nuorempana, mutta se ei ole ihan sama asia.

Oma taivas kertoo Susie Salmonista, joka hänet tavatessamme on jo kuollut. Naapurin mies on raiskannut ja tappanut hänet. Susie tarkkailee ”taivaasta” käsin perheensä ja ystäviensä elämää tragedian jälkeen ja käy takaumien avulla läpi lyhyttä elämäänsä. Tarina on sydäntäriipaisevan surullinen ja itkettävä, mutta elämän jatkumisessa on haikean kauniitakin puolia. Kaikkia perheenjäseniä oppii rakastamaan ja ymmärtämään, vaikka tapahtumat repivätkin lukijan välillä kappaleiksi. Kirjan loppupuolella on melkein scifiksi äityvä kummallinen episodi, josta en neljänkään lukukerran jälkeen ole pystynyt muodostamaan vakaata mielipidettä. Toisaalta kirjan lähtöasetelmakaan ei ole ihan realistinen ja niinpä siinä voi odottaa tapahtuvan mitä vain. Toisaalta kirja liikkuu siinä mielestäni vähän ”hyvän maun” rajoilla.


Kirja on melkein kestänyt neljä lukukertaa. Luin sen ensimmäisen (ja toisen) kerran teini-ikäisenä ja silloin ainakin oli ymmärrettävää rakastua siihen. Viimeisellä kerralla kirja ei kuitenkaan enää tehnyt ihan niin pakahduttavaa vaikutusta kuin aiemmin. Sääli, mutta voihan olla, ettei aika vain ollut silloin oikea. Lukupiirissä tämä oli hyvin pidetty kirja, vaikka yksi meistä erottautuikin yleisestä mielipiteestä ja piti sitä liian yleisöä nuoleskelevana ja kaupallisena. Totta kyllä, Oma taivas on aika helppotajuinen ja viihteellinenkin, ja varmaan se onkin löytänyt suurimman yleisönsä teinityttöjen joukosta.


Peter Jackson ohjasi Seboldin kirjaan perustuvan elokuvan, joka sai kriitikoilta melko tyrmäävän vastaanoton. Odotin sitä kauan kuin kuuta nousevaa ja traileri ja näyttelijäkattaus vaikuttivat oikein lupaavilta. Lopulta arvosteluja luettuani pelkäsin vain kamalasti, että leffa olisi ihan kamala. Ensi-illassa Finnkinon kuukauden elokuvassa oli paikalla noin kymmenen ihmistä, mistä päätellen se floppasi pahasti ainakin Suomessa. Mutta ei se ihan kamala ollut. Pitäisi katsoa se uudestaan, mutta siinä oli muistaakseni kökköyksien ohella paljon hyvääkin.


2 kommenttia:

 1. Löysin sattumalta tänne ihanaan blogiisi. 365 kulttuuritekoa on mainio idea!

  Oma taivas on kirja, josta itse en valitettavasti pitänyt, vaikka ymmärrän hyvin, että monille kirja on tärkeä ja rakas. Olin ehkä liian vanha kirjan otolliseksi yleisöksi. :) Koetin reilu vuosi sitten analysoida kirjaa blogissani, kurkkaa jos ehdit:
  http://luminenomena.blogspot.com/2010/07/alice-sebold-oma-taivas.html

  Se tässä kirjassa on mielenkiintoista, että vaikkei se ollut ns. minun kirjani, on teos edelleen mielessäni. Jollain tasolla se siis kuitenkin vaikutti. :)

  VastaaPoista
 2. Kurkkasin. Hyvä ettet täysin teilannut sitä. :) Jos kirjan lukee uudestaan ja uudestaan, sitä varmaan lukee enemmänkin ensimmäistä lukukokemusta kuin kirjaa itseään. Vaikea siis sanoa miten paljon tykkäisin tästä jos lukisin sen nyt ensimmäisen kerran.

  VastaaPoista