maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lukemisen ja vahtimisen Rajalla

95/365
Ally Condie: Rajalla (2012)
Suom. Kaisa Kattelus

Joskus joku kirja jää ikuisesti mieleen vain sen vuoksi, millaisessa elämäntilanteessa sitä on sattunut lukemaan. Usein sellaiset kirjat ovat ihan höpsöjä ja sitä toivoisi voivansa sanoa: "Luin Anna Kareninaa kun kuulin päässeeni yliopistoon" tai "Purin Vihan hedelmien kansiin hampaanjäljet synnyttäessäni". Todennäköisesti hampaanjäljet jäävät kuitenkin harlekiinikirjaan, jonka alkuperästä ei ole tietoa ja luultavasti yliopistoon päässyt osoittaa älyllisyyttään lukemalla Twilightia kuullessaan tiedon.

Ally Condien Rajalla ei luultavasti kirjana jää kenenkään mieleen useammaksi vuodeksi, mutta tulen itse muistamaan sen aina siitä, että luin sitä niinä pitkinä iltoina kun vahdin silmä kovana koiraa, jota emme vielä uskaltaneet jättää yksin kotiin. Sen myötä aloin opetella uudenlaista lukutapaa, joka on verrannollinen koiran nukkumistapaan: toinen silmä kirjassa, toinen koirassa. Tällaiseen harjoitteluun kirja onkin hyvä, sillä se on sopivan helppolukuinen ja simppelisti kirjoitettu, jotta ajatukset voivat lukiessa olla osittain muualla.

Rajalla jatkaa Cassia Reyesista kertovaa trilogiaa, jonka Tarkoitettu aloitti. On taitolaji kirjoittaa kirjasarjaa niin, että jatko-osissa tulee muistutettua lukijaa siitä, mihin tarina edellisessä osassa jäi, ilman että kerronta tuntuuu toistolta ja alkaa ärsyttää. Valitettavasti Rajalla epäonnistuu tässä tehtävässä. Luin Tarkoitetun yli vuosi sitten ja heti aloitettuani jatko-osan tajusin, etten yhtään muista mitä ensimmäisessä tapahtui, eikä Rajalla edes yritä kerrata tapahtumia. Se häiritsi minua pitkään, mutta kun kirjan itsenäinen tarina sitten pääsi kunnolla vauhtiin, hyväksyin sen ja alistuin.

Cassia on hankkiutunut ulkoprovinsseihin työleirille aikeenaan löytää Ky, joka on tahollaan lähetetty ulkoprovinsseihin, joita vihollinen tulittaa joka ilta ja joissa harva elää viikkoa pitempään. Kertomus jakautuu Cassian ja Kyn näkökulmista kertoviin vuorotteleviin lukuihin. Ky pakenee kuolemanleiriltä kohti siirtokuntia mukanaan kohtalotoverinsa Vick ja Eli. Cassia kulkee Kyn jalanjäljissä Indien kanssa, joka tahtoo kiihkeästi löytää Kansannousun ja liittyä kapinoivien joukkoon.

Kirjassa saadaan myös uutta tietoa Cassialle määrätystä parista, Xanderista. Kun Cassia ja Ky viimein löytävät toisensa, heidän suhteensa ajautuu ensimmäiseen kriisiinsä ja Cassia huomaa, etteivät hänen tunteensa Xanderiakaan kohtaan ole aivan yksiselitteiset. Tarinan loppu ennakoikin, että kolmannessa osassa Cassia joutuu suuren valinnan eteen kahden pojan välillä. (Kuinka omaperäistä.)

Condien sarja on kauniisti kirjoitettu ja tempaa mukaansa, vaikkei tarjoakaan piinaavaa jännitystä. Rajalla liikkuu kaukana Yhteiskunnan vaikutuspiiristä, minkä vuoksi ensimmäisen osan kiinnostavat dystopiakuvaukset jäävät vähemmälle huomiolle. Tarinat Kansannousun olemuksesta kuitenkin korvaavat ne kiinnostavuudessaan. Kaiken kaikkiaan tämä sarja on ihan pätevä nuorten tyttöscifiseikkailu, mutta epäilemättä sille olisi eduksi lukea kaikki osat peräjälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti