perjantai 6. huhtikuuta 2012

Scifistinen kiirastorstai


Toinen maailma (Another Earth) (2011)

Kun dvd:n kansi on tällainen, elokuvalta tulee odottaneeksi jotain perinteistä suuren budjetin erikoistehostemässäilyä, jossa ehkä on tavallista enemmän syvyyttä, koska se on niittänyt mainetta Sundance-festivaalilla. Voi mikä mielenkiintoinen yllätys olikaan kun leffa paljastui lähes kokonaan käsivaralla kuvatuksi, halvalla tehdyksi ja jopa hieman kokeelliseksi. Muutamissa kohdissa kuvausjälki on valaistuksen puutteen vuoksi hämärää kotivideomaisella tavalla ja muutamat kohtaukset ovat turhan pitkiä ja epävarmoja edistääkseen kokonaisuutta dynaamisesti. Koska elokuvasta näkee niin selvästi sen, että se on halpa ja "aloittelijoiden" tekemä, sitä tekee mieli arvioidakin siitä näkökulmasta käsin. Ja siihen nähden lopputulos on yllättävän loistava!

Avaruustutkijat löytävät "toisen Maan", planeetan, joka vaikuttaa olevan kuin maapallon kopio, ja jolla uskotaan todennäköisesti olevan myös elämää. Tätä koko ihmiskunnan kannalta mullistavaa tapahtumaa tarkastellaan henkilökohtaisella tasolla nuoren Rhodan (Brit Marling) näkökulmasta käsin. Leffan alussa Rhoda tulee kännissä tehneeksi elämänsä virheen, joka vie hänet neljäksi vuodeksi vankilaan ja syöksee valmiiksi suunnitellun tulevaisuuden pois raiteiltaan. Vapauduttuaan vankilasta hän alkaa fantasioida Toisesta Maasta, sen tarjoamista mahdollisuuksista ja vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Samaan aikaan hänen arkensa on tiukasti sidottu masentavaan työhön lukion siivoojana ja musertavaan syyllisyyteen, joka ei hellitä. Todellisuuspakoilunsa huipentumana Rhoda osallistuu kilpailuun, jonka päävoittona on matka Maa 2:lle ensimmäisten joukossa.

Idea on mielenkiintoinen, joskin se tuntuu olevan melko kaukana todellisuudesta tavallisen jalat maassa tallaajan silmin. Mutta avaruushan on täynnä käsittämättömiä ihmeitä ja avaruustutkijoiden maailma täynnä käsittämättömiä teorioita, eikä leffan ideakaan ole täysin tuulesta temmattu. Teoria vastakkaisesta maailmasta on ollut olemassa jo ennen ajanlaskun alkua ja Maan "peilikuva" on ollut lähtökohtana esimerkiksi elokuvalle Doppelgänger (tunnetummalta nimeltään Journey to the Far Side of the Sun) (1969).

Elokuvassa Toisen Maan tarina esitetään mainiosti ja kekseliäästi lähinnä tv- ja radiopuhekatkelmien avulla. Selvää on, että koko sen ajan kun planeetan olemassaolo on ollut tiedossa, teoriat, huhut ja spekulaatiot ovat velloneet valtoimenaan ja saaneet myös tuomiopäivän ennustajat kaduille. Neljän vuoden aikana mediassa ei kaikesta päätellen ole puhuttu juuri mistään muusta. Kohtaus, jossa Rhoda perheineen katselee televisiosta suoraa lähetystä, jossa otetaan ensikontakti Maa 2:een on tiivistunnelmainen, jännittävä ja vähän karmiva.

Erityiskiitosta ansaitsevat dvd:n ekstrat, jotka avaavat hieman idean ja elokuvan toteutuksen taustoja, ja jotka suomenkielisen tekstityksen vuoksi ovat harvinaista herkkua. Juuri ekstrojen vuoksi kiinnostuin leffan tekijöistä ja IMDb paljastikin mielenkiintoisen taustan. Pääosan esittäjä ja käsikirjoittaja Brit Marling valmistui taloustieteestä Georgetownin yliopistosta ja kieltäytyi saamastaan hyvästä työtarjouksesta elääkseen näyttelijänä. Muutamia vuosia hän vietti Los Angelesissa yrittäen päästä huipulle, mutta sai aina vain pieniä rooleja kauhuelokuvien söpönä blondina. Marling päätteli, että ainoa keino päästä tekemään kunnon rooleja oli kirjoittaa niitä itse. Yhdessä kavereidensa Mike Cahillin ja Zal Batmanglij'n kanssa hän kuvasi kahta elokuvaa samaan aikaan, toista aamuisin ja toista iltapäivisin. Lopputuloksena molemmat, Toinen maailma ja Sound of My Voice (myös scifiä) saivat ensiesityksensä Sundance-festareilla 2011. Hassu pieni menestystarina vailla vertaa.

Pieni varoituksen sana siltä varalta että kiinnostuit ja olet jo kiskomassa takkia päälle juostaksesi videovuokraamoon (koska piratismiahan lainkuulijaiset lukijani eivät harrasta). Nimittäin, älä katso traileria! Se, kuten trailerit yleensä, paljastaa ihan liikaa. Älä myöskään lue dvd:n takakantta. Ja koska kuitenkin luet sen, tee parhaasi unohtaaksesi välittömästi se, että takakansi lupaa "tajunnanräjäyttävän yllätyslopun, jota et ikinä unohda". Tuollainen lause on varmaankin pahinta mitä elokuvalle voi tehdä ja pitää taatusti huolen siitä, ettei kenenkään tajunta räjähdä.

Leffan suuri tähti on Lostista tuttu William Mapother, joka suostui kiinnostavan aiheen vuoksi näyttelemään elokuvassa sadan dollarin päiväpalkalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti