tiistai 1. lokakuuta 2013

Tuiketta syysiltoihin

205/365
Kaori Ekuni: Blink blink (2006)
Suom. Leena Perttula

Mietin pääni puhki tämänpäiväistä vihjettä, enkä lopulta onnistunut tähän hätään keksimään sellaista, joka olisi pohjautunut omaan kuvaani. Niinpä "lainasin" kuvan - tsori! Kahdeksantoista pisteen vihjekuva löytyy pläräämällä tämän tekstin pohjalle saakka ja se esittää henkilöä, joka on ollut vahvasti erään tänään musiikkilehdissäkin esillä olleen paikan sydän - paikan, joka taas muinoin oli koko kaupunkini sydän.

Ja sitten päivän kirjaan. Tai siis viikon, vai meniköhän tässä jopa pari viikkoa? Naurettavista 183 sivusta olisi kyllä pitänyt selvitä parissa päivässä, mutta kahdeksan tunnin työpäiviin kerrassaan tottumaton systeemini heitti viime viikolla hanskat tiskiin ja minut kanveesiin aina kun olin ehtinyt lukea pari sivua. Huh.

Mutsuki ja Shoko ovat menneet naimisiin täyden yhteisymmärryksen ja rakkauden merkeissä, mutta heidän suhteensa ei ole luonteeltaan seksuaalinen. Mutsuki on nimittäin homo ja nainut Shokon miellyttääkseen konservatiivista äitiään, jonka mielestä poikamiehenä pysyttelevä lääkäri on jotenkin epäilyttävä. Shokon vanhemmat puolestaan ovat naittaneet tyttärensä tämän epävakaisuuden vuoksi. On vaikea sanoa, uskovatko he avioliiton toimivan lääkkeenä Shokon mielenterveysongelmiin, vai haluavatko he ennen kaikkea siirtää vastuun tyttärestään jonkun muun harteille.

Mutsuki ja Shoko elelevät oikeastaan ihan mukavasti, sulassa sovussa ja ymmärtäen toistensa oikkuja. Järjestetty avioliitto tuntuu lopulta vastaavan molempien tarpeita, vaikka Mutsukin homoystävät ovat nihkeitä ja poikaystävä Kon mustasukkainen. Mutsuki pitää kuitenkin Shokosta hyvää huolta kuten aviomiehen kuuluukin ja Shoko puolestaan leikkii hyvää vaimoa aina silloin kun jaksaa. Muulloin hän lähinnä kaataa viinaa kurkkuunsa.

Kummastuttavaa kirjassa on se, kuinka kaikki lääkäreitä ja parasta ystävää myöten suosittelevat Shokolle lapsen hankkimista, jotta tämä pääsisi turhasta melankolisuudestaan. Kuten takakannessa todetaan, "Blink blink on viehättävä tapakomedia yhteiskunnasta, jossa huippumoderni elämäntapa kohtaa ikivanhat perinteet." Tykkäsin tästä kovasti, sillä mielestäni kirja on ihana pieni kuvaus rakkaudesta ystävysten välillä.

18 pisteen vihje. Kuva: tjmtuotanto.com.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti