Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein (2014)
Mitä tekisit jos voittaisit lotossa? Katkeransuloinen ajatusleikki. Ostaisin tietysti asunnon, kesämökin, jahdin, tuhat mekkoa ja ehkä pari asuntoa lisää vuokratuloja poikimaan. Jatkaisinko töissä? Korjaan: jatkaisinko opiskelua, jotta voisin joskus päästä töihin? Mitä tekisin kaikki päivät jos en? Mitä tavoittelisin, jos voisin ostaa kaiken? Ja ennen kaikkea, miten lahjoisin ystäväni olemaan olematta kateellisia? Miten estäisin rahaa muuttamasta kaikkea? Valitettavasti haavekuva lottovoitosta muuttuu ongelmalliseksi aika nopeasti kun sitä ryhtyy lähemmin tarkastelemaan. Niin muuttuu myös lottovoittajan todellisuus Anna-Leena Härkösen uusimmassa kirjassa Kaikki oikein.
Keski-ikää lähentelevä Eevi päättää tapojensa vastaisesti lotota kun jaossa on jättipotti, seitsemän miljoonaa euroa. Kun voitto yllättäen osuukin kohdalle, mullistuu koko maailma sellaisena kuin Eevi sen tuntee. Mukisematta Eevi jakaa potin aviomiehensä Karin kanssa ja pariskunnan erimielisyydet alkavat melkein heti. Ystävät ja sukulaiset suhtautuvat voittoon mitä erinäisimmin tavoin: pitävät lottovoittoa vilpillä saatuna rahana, yrittävät pummata lainoja, olettavat että Eevi tarjoaa joka kerta ravintolassa... Tämän kaiken voisi ehkä kestää jos kotona odottaisi tuki ja turva, luotettava aviomies. Sen sijaan Eeviä alkaa odottaa kotona milloin minkäkinlainen vastaanotto - yleensä humalainen. Siitäkin huolimatta, ettei jokapäiväisen ryyppäämisen rahoittaminen yleensä ihan lottovoittoa vaadi, Kari saa ilmeisesti rahoilleen parasta vastinetta tekemällä sitä.
Karin juopottelua ja arvaamattomuutta lukuun ottamatta Eevi on aluksi onnensa kukkuloilla elettyään lapsuutensa pihien vanhempien armoilla ja aikuisikänsä aivan liian pienellä palkalla tarpeisiinsa nähden. Eevi alkaa ostella huvikseen, kaikkea, mitä vaan, nyt on hyvityksen aika! Hän matkustaa Thaimaahan, ostaa liiketilan ja haalii ohimennen mukaansa laukkuja ja minkkiturkiksia sieltä täältä. Samalla kun Eevi toteuttaa elinikäistä unelmaansa, voida ostaa kaiken mitä haluaa, häntä kalvaa jatkuvasti pelko siitä, että rahat jonain päivänä loppuvat. Sitä ehkäistäkseen hän antaa osan pankille sijoitettavaksi, mutta tuntee suurta epäluottamusta uskoessaan rahaa muiden huostaan. Lopulta hän jopa nostaa rahaa automaatilta piilottaakseen sitä kotiinsa, koska ei luota edes pankkiin täysin. Samalla Eevi on kuitenkin itse rahojensa pahin vihollinen ja tietää sen törsätessään holtittomasti ympäriinsä.
Takakannessa kuvataan pariskunnan joutuvan lottovoiton jälkeen rahapsykoosiin ja mielestäni se on varsin osuva kuvaus etenkin Eevin tilanteesta. Raha, jonka pitäisi tuoda elämään turvaa, tuokin siihen turvattomuutta, päämäärättömyyttä, epävarmuutta ja ongelmia. Eeviä ahdistaa, mutta silti hän ei missään nimessä luopuisi voitostaan.
Siitä huolimatta, että asiat kirjassa alkavat nopeasti vieriä päin mäntyä, kirja ei ole raskassoutuinen tai masentava. Päin vastoin, siitä joutuu melkein lukupsykoosiin. En ole lukenut Anna-Leena Härköseltä aiemmin romaaneja, mutta Kaikki oikein on tyyliltään yhtä vastaansanomaton kuin Härkösen kolumnikokoelmat. Kirjoitustyyli on jotenkin vaativa ja piiskaa lukemaan nopeammin, nopeammin, nopeammin! Välillä melkeinpä tajuaa pidättäneensä hengitystä monen sivun ajan.
Haluaisin muuten kuvitella, että hoitaisin tilanteen jotenkin paremmin jos voittaisin lotossa. Ehkä on kuitenkin hyvä, että muistan harvoin lotota.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti