lauantai 21. helmikuuta 2015

Rascal-gaala 2015


Rascal-palkinnon historiaa

Rascal-palkinnot jaetaan tänä vuonna kolmatta kertaa. Ensimmäisen kerran Rascatemia jakoi pystit vuonna 2012. Viime vuonna palkintoja ei jaettu, koska Oscar-viikonloppu oli Rascatemialle tuttavien häiden vuoksi kiireinen ja krapulainen. Viihdemaailma kohisee vieläkin tapauksesta.

Rascatemia syntyi aikanaan tarpeeseen olla eri mieltä Oscareita jakavan Akatemian kanssa. Ensimmäisenä vuonna jaettiin myös Pikku-Rascaleita, koska Rascatemia halusi saada palkittua mahdollisimman monta hyvää elokuvaa. Sittemmin joko elokuvien taso on laskenut tai Rascatemia kyynistynyt, sillä tarvetta Pikku-Rascaleille ei ole vuoden 2012 jälkeen ollut. Rascal-patsaaseen on aiemmin viitattu myös "Rantaperkiön Oscarina", mutta viime vuonna Rascatemia jätti Rantaperkiön taakseen ja pian tämä osuus Rascalin menneisyydestä jää ikuisiksi ajoiksi unholaan.

Rascatemian periaatteet

Rascal-gaalassa ehdokkaat ovat samat kuin Oscar-gaalassa. Rascal-palkinto jaetaan kaikissa kategorioissa, joista Rascatemia on katsonut vähintään yhden elokuvan, jossa tapauksessa Rascal myönnetään kyseiselle elokuvalle. Uutena ominaisuutena gaalassa ilmoitetaan nyt, kuinka monta elokuvaa Rascatemia on nähnyt kustakin kategoriasta. Määrä merkitään ennen palkinnonsaajaa näin: (nähtyjen elokuvien määrä/ehdolla olleiden elokuvien määrä).

Huom! Rascal-gaala ei ole Oscar-ennuste. Oscar-ennuste julkaistaan erikseen sunnuntain aikana.


Palkinnonjako

Erikoistehosteet (2/5): Guardians of the Galaxy. Rascatemialla ei ole tapana kiinnittää paljonkaan huomiota erikoistehosteisiin ja scifihörhöilyelokuvissa niille ehkä jopa turtuu. Oikeastaan palkinto voisi siis melkein yhtä hyvin mennä Interstellarille, mutta pesukarhuetu ratkaisee asian Guardiansin hyväksi.

Leikkaus (4/5): Boyhood. Tänä vuonna mikään elokuva ei Rascatemian mielestä erotu suuresti edukseen leikkauskategoriassa. Leikkaus on toinen asia, jonka täytyy olla jotenkin poikkeuksellisen erityislaatuista tai kikkailevaa, jotta Rascatemia kiinnittäisi siihen huomionsa. Palkinto jaetaan sillä perusteella, että Boyhoodissa on kuvattu materiaalia 12 vuoden ajan ja saatu ajankuvaus toimimaan mieltä ylentävällä tavalla. Kyseessä on siis kenties ollut haastavin työ näistä ehdokkaista.

Guardians of the Galaxy

Puvustus (1/5): The Grand Budapest Hotel. Ei mitenkään erityisen mieleenpainuva puvustus, mutta ainoa elokuva tästä kategoriasta, jonka Rascatemia katsoi.

Maskeeraus ja hiukset (3/3): Scifihörhöilyssä on Rascatemian hieman vaikea erottaa, mikä kaikki varsinaisesti kuuluu maskeerauksen piiriin ja mikä on enemmänkin puvustusta tai erikoistehosteita. Niinpä pesukarhuetu ei tässä tapauksessa ratkaise asiaa. Rascatemia oli äärimmäisen vaikuttunut Steve Carellin uudesta nenästä. Niinpä Rascal menee Foxcatcherille.

Kuvaus (2/5): Tässä kategoriassa Rascatemia luultavasti tulee olemaan eri mieltä Akatemian kanssa. Rascal myönnetään The Grand Budapest Hotelille kaiken sen söpöyden ja täydellisen sommittelun vuoksi, vaikka hieman vaikea tässäkään on hahmottaa, mikä kaikki varsinaisesti kuuluu kuvaajan ansioihin...

The Grand Budapest Hotel

Lavastus (3/5): ...sillä lavastuksella on myös suurensuuri paino asiassa - ja se on ihan mahtava! Rascal menee The Grand Budapest Hotelille.

Äänitys (3/5): Tämä kuuluu niihin kategorioihin, joiden päälle Rascatemia ei oikein ymmärrä. Pysti menee Whiplashille, koska siinä on muita ehdokkaita enemmän kyse juuri äänistä.

Äänitehosteet (2/5): Sama juttu, ei Rascatemian erityisalaa. Pysti Interstellarille, jottei se jää ihan ilman. Rascatemia tykkäsi siitä.

Whiplash

Kappale (5/5): Tämän vuoden biisiehdokkaat ovat Rascatemian mielestä toinen toistaan kamalampia ja mieli teki oksentaa niitä kuunnellessa. Positiivisesti joukosta erottui "Lost Stars" Uusia alkuja -elokuvasta.

Musiikki (4/5): Rascatemia lämpeni pohjoismaiselle: islantilainen Jóhann Jóhannsson on ensimmäistä kertaa ehdolla ja nappaa Rascalin mukaansa elokuvasta Kaiken teoria.

Lyhytanimaatio (1/5): Rascatemia katsoi kaikista ehdokkaista trailerit, mutta ainoastaan yksi ehdokkaista löytyi kokonaisuudessaan YouTubesta. Sanomattakin ja jo trailereiden perusteella on selvää, että kyseinen ehdokas putsasi pöydän ja vei Rascatemian sydämen. Palkinnon takana seisovat myös Armani ja Mustakaapu. Leffassa tarkastellaan koiran näkökulmasta tapahtumia isännän elämässä ja koiralle tapahtumat näyttäytyvät ennen kaikkea ruoan kautta. Herkullinen, oivaltava ja ylisöpö elokuva. Palkinnon saa Disneyn Feast!

Feast

Sovitettu käsikirjoitus (3/5): Kaiken teoria. Rascatemiaan vetosi leffan herkkyys ja parisuhdekeskeisyys.

Alkuperäinen käsikirjoitus (5/5): The Grand Budapest Hotel. Tässä kategoriassa Rascatemia ei löytänyt suurta suosikkia ylitse muiden, joten palkinto menee ihan nokkelalle, näppärälle ja hassulle elokuvalle.

Naissivuosa (3/5): Tässäkään kategoriassa Rascatemialla ei ole suurta suosikkia - lukuunottamatta Meryl Streepiä, joka on kestosuosikki, mutta jonka leffaa Rascatemia ei ole nähnyt. Rascal menee Patrcia Arquettelle leffasta Boyhood.

Miessivuosa (4/5): Rascal menee J. K. Simmonsin painajaismaiselle opettajalle elokuvassa Whiplash. Ei tarvinne perustella.

Boyhood

Naispääosa (2/5): Rascatemiaa harmittaa, että toistaiseksi näkemättä on jäänyt Wild ja Still Alice, joissa potentiaalisesti on vahva naispääosa ja joiden kummankin ehdokkaat, Reese Witherspoon ja Julianne Moore, kuuluvat Rascatemian kestosuosikkeihin. Samoin kuuluu Marion Cotillard, jonka ehdokasleffa Kaksi päivää, yksi yö jäi niinikään näkemättä. Rascatemia kuitenkin iloitsee saadessaan täten palkita uuden suosikkinsa, Felicity Jonesin elokuvasta Kaiken teoria.

Miespääosa (4/5): Tämä on niin Rascaleissa kuin Oscareissa luultavasti suurin pähkinä purtavaksi, sillä miespääosakategoriassa on nähty kerrassaan huikeita suorituksia Michael Keatonin comebackista Steve Carellin nenään. Rascatemian sydämen vei kuitenkin nuori Eddie Redmayne roolillaan Stephen Hawkingina Kaiken teoriassa. Redmayne vei roolista kotiinsa jo Baftan, mutta onhan Rascal-pysti paljon hienompi!

Kaiken teoria

Ohjaus (5/5): Kenties jonkinlaisena mustana hevosena ohjauspystin voittajaksi nousee toistaiseksi lähes Rascaleitta jäänyt Foxcatcher. Tämän kategorian leffoista Rascatemia yksinkertaisesti piti siitä eniten.

Elokuva (6/8): Joko arvasitte? Rascatemian valinta vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi on...

...Kaiken teoria!

2 kommenttia:

  1. Redmaynelle soisin Oscarin. Naispääosan suhteen peukutan Rosamund Piken puolesta. Jännäksi menee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinaatko jännäillä yöllä telkun ääressä? :)

      Poista