keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Pari lyhäriä ja uutinen Meyerin faneille

110. kulttuuriteko 2.5.2011
Have a Nice Weekend (2009)

Bongasinpa eilen, että ykköseltä tulee maanantai-iltaisin suomalaisia lyhytelokuvia oikein kaksin kappalein ja tartuin tilaisuuteen korjata hieman näännyttävää kulttuurivajaustani. Ja turha yrittää syyttää huijauksesta, sillä määrittelin ihan ensimmäisessä merkinnässäni, että lyhytelokuvat ovat myös kulttuuritekoja. Täytyy tässä myös huomauttaa, että käytän aika monia kymmeniä tunteja tv-sarjojen katseluun. Jos tavoitteena on 365 kulttuuritekoa 365 päivän aikana, oletuksena lienee ajatus, että yksi kulttuuriteko on mahdollista suorittaa yhden päivän aikana. Kokonaisten sarjojen katselu ei kuitenkaan sitä ole, joten lyhärit ovat ihan hyvä keino kompensoida tätä mahdottomuutta.

Suomalaiset lyhytelokuvat ovat usein mielestäni aika kummallisia. Etenkin ihan muutaman minuutin mittaiset, joiden ilmaisua aika rajoittaa rankasti. Tämänkin leffan katselu vaati "paratekstuaalista" informaatiota, sillä kuuluttaja selvensi, että elokuva kertoo työhyvinvoinnin tärkeydestä. Tämä ajatus olisi ollut aika vaikea kaivaa esiin tästä elokuvasta, jossa kaksi päiväkodin työntekijää täysin ennalta-arvaamatta mutapainii yhdessä ennen viikonlopun viettoon siirtymistä. Hmm.111. kulttuuriteko 2.5.2011
Lilli (2007) 

Tämä olikin jo hieman ymmärrettävämpi tarina. Lilli on kokeellinen dokumentti nuoresta tytöstä, joka käytti huumeita, löysi huumeiden avulla itsensä, haaveili enemmästä määrästä huumeita ja kaikesta päätellen lopulta kuoli huumeisiin. Ennen sitä hän kertoi kaiken päiväkirjalleen. Voice-over-kerrontana katsoja kuulee otteita päiväkirjoista samalla kun vaihtuvat kuvat ja rauhallinen musiikki hypnotisoivat häntä pikkuhiljaa. Ihan mielenkiintoinen, mutta aika pintapuoliseksi jäävä kuvaus. En muuten tiennyt, että kukaan muu kuin Sherlock Holmes käyttää ihan oikeasti oopiumia.


Molemmat lyhärit ovat katsottavissa YLE Areenassa vielä kuusi päivää, ja ensi maanantaina on siis luvassa lisää.

Ja sitten ihan off topic -juttu, johon törmäsin äsken surffatessani IMDB:ssä: Stephenie Meyerin kirjasta Vieras (The Host) filmataan elokuva, ja sen pääosan esittäjäksi on varmistunut Saoirse Ronan (Oma taivas, Sovitus). Toivottavasti tyttöparan ura ei lähde tästä käänteestä kovin huonoon suuntaan. Kirja nimittäin palkittiin vuonna 2008 Delete Key -palkinnolla, joka myönnetään vuosittain huonoimmaksi valitulle kirjalle täällä. Kirjoitin kirjasta 19. helmikuuta ja totesin, ettei Meyerin kirjailijanurasta varmaan olisi tullut mitään, jos Vieras olisi ollut hänen esikoisteoksensa. Koska Twilight-kirjat ovat vetäviä kuin teollisuusimurit, mutta leffat useimpien halveksimia, voisin kuvitella, että näin flopanneesta kirjasta ei saada edes niin hyvää leffaa kuin edellämainituista. (Mielestäni Twilight-leffoja parjataan ihan turhaan, sillä ne ovat käsittämättömän uskollisia kirjoille ja pidän niistä kovasti. Ymmärrän kuitenkin muutkin näkökannat.) Jään odottamaan mielenkiinnolla. Linkki uutisjuttuun tässä. Leffan pitäisi valmistua ensi vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti