tiistai 10. toukokuuta 2011

Elämäkertavahinko, osa 2

118. kulttuuriteko 10.5.2011
Anne Wiazemsky: Nuori tyttö (2010) 
suom. Sari Hongell

En jaksa edes alkaa setviä sitä vyyhtiä, joka johti tämän kirjan lukemiseen. En mitenkään halua olla negatiivinen kirjaa kohtaan, mutta harvoinpa sitä tulee mieleen lukea täysin tuntemattoman ihmisen elämäkerta. Takakansi onnistui kuitenkin peittelemään elämäkerrallisuutta niin etten täysin ymmärtänyt mihin ryhdyin, ja kirjastokin oli sitä paitsi laittanut kirjan ihan väärään luokkaan. (En edes tiedä missä elämäkertaosasto fyysisesti sijaitsee, niin harvoin tositarinoihin tartun.) Niinpä koin kirjaa lukiessani vähän samanlaisen kokemuksen kuin viimeksi kun luin vahingossa elämäkerran Rakkaudessa erottamattomat (97. kulttuuriteko) ja havahduin lukevani oikeista kokemuksista luettuani jo jonkin aikaa. Molemmat kirjat ovat kuitenkin lyhyitä, joten päätin lopettaa minkä olin aloittanutkin.


No olihan tämä kokemus. Kirja ei ole mitenkään huono ja se kulkee melko lailla samoja polkuja kuin muut lukemani ranskalaiset kirjat. Tunteet, aistit, kosketukset ja maailman kauneus ovat keskiössä. Nuori Anne bongataan näyttelemään Robert Bressonin elokuvassa Balthazar (1966). Tuona kesänä, jona elokuvaa filmataan, Anne kasvaa aikuiseksi, löytää seksin ja kaikki maailman riemut. Elämä on hänestä upeaa ja hän muistelee kesää niin lämpimästi, että lukija voi kuvitella itsensä kuvausryhmän mukaan. Robert Bresson on omapäinen, temperamenttinen ja omintakeinen ohjaaja, jonka metodina on pitää pääosan näyttelijäänsä lähes vankina, mikä johtaa siihen, että hän rakastuu aina kulloinkin kyseessä olevaan henkilöön. Anne on niin nuori, että hämmentyy kaikesta tästä, mutta kesän aikana hän kasvaa ymmärtämään ja rakastamaan Bressonia omalla tavallaan. Häivähdys tulevasta pilkahtaa loppupuolella kun niinikään nuori, pelokas ja epävarma Jean-Luc Godard tulee vierailemaan kuvauspaikalle. Anne ei kiinnitä tähän paljonkaan huomiota, mutta myöhemmin hän meni ohjaajan kanssa naimisiin ja näytteli hänen elokuvissaan.

Näyttelijänuransa jälkeen Wiazemsky on kirjoittanut useita kirjoja. Ehkä olisi aiheellista tutustua ensin niihin muihin, jos ei satu olemaan erityisesti Balhazarin tai Annen näyttelijäntyön fani. Täytyy sanoa, että nyt kun tunnen tietäväni kyseisen elokuvan teosta kaiken, kiinnostaisi myös nähdä se.

Niin, ja onhan siinä muuten puolensa, että kirjaa lukiessaan voi googlata miltä sen henkilöt näyttävät!

Wiazemsky Balthazar-elokuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti