sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Hukassa

135. kulttuuriteko 29.5.2011
Viisi päivää (Five Days) (2007)

Varmaankin vähän tuntemattomampi kirjastolöytö taas tähän väliin. Tämä BBC:n ja HBO:n yhteistuotanto on viisiosainen minisarja, joka keskittyy erään katoamistapauksen tutkinnassa käänteentekeviin viiteen päivään. (Ei siis viiteen ensimmäiseen, vaan niihin, joiden aikana tutkinnassa saavutetaan läpimurtoja.) Sarja kuulostaa ihan tositapahtumiin perustuvalta jutulta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Käsikirjoittaja Gwyneth Hughes kuitenkin kertoo DVD:llä olevassa ekstrassa ottaneensa tarinaan mallia muutamasta tosielämän tapauksesta.

Sarja kertoo englantilaisesta perheenäidistä Leannesta, joka katoaa kahden lapsensa kanssa autosta levähdyspaikalta. Kaipaamaan jäävät musta aviomies ja teini-ikäinen tytär äidin edellisestä avioliitosta. Aviomiehen ihonväri oli oleellista mainita, koska poliisin täytyy harkita erityisen tarkkaan aviomiehen epäilemistä välttääkseen rasismisyytökset.

Sarja valottaa erityisen hyvin sitä, kuinka monen ihmisen elämään katoamistapaus vaikuttaa. Menneisyyden erheet kaivetaan esiin ja käännetään kaikkia vastaan kun joudutaan pohtimaan Leannen kohtaloa. Leannen vanhemmat ja lopulta myös heidän välisensä jännitteet ovat sarjan kiinnostavimpia elementtejä. Mies joka tunnustaa murhan, jota ei ole tehnyt, sekä nainen, joka tuppautuu aviomiehen avuksi lievittääkseen omia lapsuustraumojaan, ovat tapauksen erikoisempia lieveilmiöitä.

Myös tapauksen kimpussa painiskelevien poliisien ja muun henkilökunnan yksityiselämään päästään kurkistamaan jonkin verran. Sarja ei siis ole perinteinen poliisitutkintajännäri vaan keskiössä ovat ihmisten väliset suhteet ja perheen kärsimys. Ja kaiken epätoivon keskelläkin elämän on jatkuttava.

Sarja on ilmeisesti ollut jonkin sortin menestys, koska sille tehtiin myöhemmin kaksiosainen spin-off, joka kertoo enemmän tapausta tutkivista poliiseista. Lisäksi sarjalle ohjattiin jatko-osa nimeltä Five Days II, jossa tutkitaan uutta tapausta. Mielenkiintoinen sarja, ja erityiskiitos tunnelmallisesta ja jännittävästä musiikista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti