keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Pakkomielle


Minulla on joskus neuroottisuuteen asti venyvä tapa tehdä jotkut asiat sata lasissa tai sitten jättää ne kokonaan tekemättä. Kun hankimme television viime vuonna, vietin tunteja telkku.comissa merkitsemässä suosikkiohjelmiani punaisella "tussilla", jotta en missaisi vahingossa mitään. Kun tein tilkkutäkkiä ystävälleni valmistujaislahjaksi, ajattelin sitä joka hetki valveilla ollessani niin, että aloin nähdä sen epäonnistumisesta uniakin ja halusin saada sen nopeasti valmiiksi päästäkseni hommasta eroon. Kun alan siivota, ahdistun jatkuvasti enemmän, koska uusia likaisia nurkkia, listoja, kaapinovia, pölyisiä hyllynpäällisiä, kirjoja, dvd:itä ja valokuvakehyksiä, järjestämättömiä muistiinpanoja, valokuvia, vaatekaapin hyllyjä ja pestäviä tekstiilejä, löytyy koko ajan lisää. Niillä ei ole loppua, tai jos onkin, tajuan, että koko päiväni/viikkoni/kuukauteni/elämäni kuluisi kaikkien niiden siivoamiseen, enkä ehtisi tehdä mitään kivaa. Siksi en useinkaan anna siivoamiselle pikkusormeani vaan jätän sen kokonaan tekemättä.

Oscar-gaalaan valmistautuminen alkaa nyt tuntua hieman samanlaisena pakottavana paineena sunnuntain lähestyessä. Printtaan listoja, selaan ehdokkaita uudelleen ja uudelleen läpi, ruksaan nähtyjä leffoja, laskeskelen kuinka monta vielä ehdin nähdä, pohdin todennäköisyyksiä ja mietin, miten näkisin mahdollisimman monta leffaa mahdollisimman halvalla ja miten kamalaa on, jos kaiken tämän panostuksen jälkeen kaikissa kategorioissa voittaa joku leffa, jota en ole katsonut. Ää! Eilen kuuntelin jopa kaikki biisikategoriassa ehdolla olevat kappaleet (joita on onneksi vain neljä). Tarkoitus oli lisäksi vuokrata Filmtownista kaksi ehdokasleffaa (koska tiistaisin sieltä saa vippikortilla kaksi yhden hinnalla), mutta koska niitä ei ollut saatavilla (tai löydettävissä) kuin yksi, sain ansaitun Oscar-vapaan hetken katsottuani ensin parhaan animaation sarjassa ehdolla olevan Näin koulutat lohikäärmeesi.

49. kulttuuriteko 23.2.2011
Näin koulutat lohikäärmeesi (How to train your dragon) (2010) 


Tätä animaatioelokuvaa katsoessani huomasin sen huiman kehityksen, joka alalla on tapahtunut sillä aikaa kun olen ollut ei-animaatioidenkatsomis-iässä (vaikka kuten aiemmin totesin, enää sellaisia ikärajoitteita ei edes taida olla, joten olen auttamattomasti jämähtänyt menneeseen). Leffa on ihan uskomattoman hienon näköinen ja maisemat, joilla siinä avoimesti brassaillaan, näyttävät aika ajoin ihan aidoilta. Juoni ei sinänsä ollut mitenkään kummallinen, vaan lastenelokuville aika tyypillinen kuvaus lapsen ja eläimen ystävyydestä. Pääosassa esiintyvä lohikäärme on todella söpö, mutta muut lohikäärmeet eivät juuri herätä sympatiaa. Enemmän olisin elokuvaan kaivannut huumoria. Ihan kiva, mutta kiiruhdan seuraavaan ennen kuin kulttuuriteot kaatuvat niskaan!


50. kulttuuriteko 23.2.2011
The Good Guy (2009)

Animaatioleffan jälkeen, tai en tiedä johtuiko se siitä vai muuten vain, tämä leffa näytti jotenkin todella hyvältä. En osaa sanoa, mistä oli kyse. Kuva oli ikäänkuin terävä, kirkas ja raikas. Pitkän aikaa leffa vaikutti myös sisällöllisesti tosi hyvältä. Tunnelma oli välillä niin tiivis, että olin varma, että jossain vaiheessa tulee joku trillerimäinen käänne, joka kääntää asetelman päälaelleen. Sitä ei kuitenkaan tullut, vaan tarina meni juuri niin kuin olettaisikin. Siis lässähdys. Miehistä kumpikaan ei herättänyt mitään tunteita, mutta Alexis Bledel oli yllättävän hyvä. (Suoraan sanoen, siitä huolimatta, että palvon Gilmoren tyttöjä, en ole koskaan pitänyt häntä erityisen hyvänä näyttelijänä.)

Jos pitäisi antaa tähtiä, leffa saisi kuitenkin ainakin yhden ekstrapojon siitä, että siinä on lukupiiri, ja että siinä käytetään kolikonheittoa sen selvittämiseksi, mitä todella haluaa. Viimeistään silloin, kun kolikko näyttää sen väärän vaihtoehdon, tietää sydämessään kumpi on oikea.

Pahoittelen lyhytsanaisuuttani, mutta luento kutsuu!

5 kommenttia:

 1. Mä oon ehtinyt nähdä seuraavat:
  127 Hours
  True Grit
  King's Speech
  The Kids Are All Right
  Social Network (voittaa tai ainakin sen pitäisi voittaa)
  Inception
  Toy Story 3

  Lisäksi
  The Illusionist (paras animaatio)

  Jos kerkeäisi vaikka sen Dragonin katsoa ennen sunnuntaita niin olisi hyvin valmistautunut!
  P.S. oon kade oot nähnyt ainakin pari enemmän...

  VastaaPoista
 2. Sultahan tää tuntuu käyvän ihan luonnostaan. Epistä kun mä yritin tiistaina saada Loharin lisäksi just Illusionistin, mutta en löytänyt Filmtownista. Parhaan leffan kategoriasta en ole kyllä nähnyt kuin kuusi, eli oot johdossa! Vielähän sen True Gritin tässä ehtis...

  Pistän voittajaveikkaukseni tänne parin päivän sisällä. Valitettavasti Social Networkin viehätys meni multa ihan ohi.

  Day & Night muuten löytyy Youtubesta kokonaisena jos et ole vielä katsonut. Muista lyhäreistä ei kai ollut kuin pätkiä.
  http://www.youtube.com/watch?v=VpN0vwgVBZk&feature=BF&playnext=1&list=QL&index=1

  VastaaPoista
 3. Day & Night oli leffassa Toy Story 3 ennen. Olin siitä kovin kehuja kuullut, mutta eipä se musta nyt niin kamalan ihmeellinen ollut. Knight and Day taas oli ihan mahtava! Ei sillä tavalla mitä tekijät oli ajattelu mutta mä tykkäsin!

  Olikohan se Illusionist edes täällä leffassa (muuten kuin festareilla)? Sehän sijoittuu Edinburghiin, missä sen kävin myös katsomassa. Oli hyvä mutta pidän Bellevillen kolmosista silti enemmän.

  P.S. Kyllä mä yleensä ennen Oscareita vähän panostan ja tänä vuonna ollut aikaakin siihen. Viime vuonna olin nähnyt vaan (paras elokuva) 4/10.

  VastaaPoista
 4. Enpä osaa sanoa Illusionistista. En muista kyllä kuulleeni siitä ikinä ennen kuin nyt Oscarien yhteydessä. Eikös Bellevillen kolmosetkin mennyt vaan Iiriksessä silloin muinoin?

  Tänään voi jo harjoitella sohvamaratonia varten kun tulee Scream ja Scream 2 putkeen! (Mihinkähän ne on kolmosen hukanneet?)

  Muuten. Huomasitko että se You and me and everyone we know tuli taas telkusta, vaikka edellisestä kerrasta oli kuukausi? Lisäksi tänään tulee the Ring, joka tuli silloin about kolme viikkoa sitten viimeksi. Ja vielä Lumottu Ellakin oli tulossa tässä lähipäivinä (tai ehkä meni jo), vaikka senkin katsoin just ennen joulua telsusta. Jo on monipuolista! (Toisaalta, onneksi Salkkarit ja Täydelliset naiset tulee kahteen kertaan, muuten en koskaan näkisi niitä.)

  VastaaPoista
 5. Lisäksi mua on tänään ketuttanut karkkien, kahvin ja leffalippujen hinnannousu. NELJÄTOISTA EUROA viikonloppulippu! Ei Truu Grittiä mulle. :( Tulis jo Hullut päivät.

  VastaaPoista