tiistai 8. maaliskuuta 2016

Viiden kirjan haaste


Reta Todella vaiheessa -blogista haastoi minut viiden kirjan kirjahaasteeseen. Ehdin vastata siihen jo joulukuussa Facebookissa, joten enää ei asiaa tarvitse erikseen miettiä. Täältä pesee.

1/5 Kirja jota luen nyt

No tämä on sentään vaihtunut joulukuulta. Aloin lukea Jennifer Weinerin Pieniä maanjäristyksiä, joka löytyy pokkarina kirjahyllystäni ja jonka olen lukenut aiemminkin. Makoilin eräänä päivänä sängyllä päiväunilta herättyäni ja mietin, että pitäisi lukea joskus läpi kaikki kirjahyllyni kirjat, koska ainakin tähänastisen tietämykseni mukaan omistan mielestäni maailman parhaat kirjat. Miksi siis mennä merta edemmäs kalaan? (No siksi tietysti, että löytäisin lisää maailman parhaita kirjoja.) Laskeskelin karkeasti, että kirjahyllyni kahlaamiseen menisi tällä lukutahdilla noin viisi vuotta - olettaen etten sinä aikana lukisi mitään muuta. Päätin siis aloittaa urakan heti. Ja graduilun vastapainoksi haluan tänä keväänä vain ehdottoman keveitä kirjoja, jotka saavat aivoni lepäämään, eivätkä vaadi niiltä mitään. Kieltäydyn jyrkästi lukemasta mitään, mikä ei imaise mukaansa ensimmäisten kolmen sivun aikana.


2/5 Kirja jota rakastin lapsena

Tulee mieleen moniakin, muttei oikeastaan yhtä ylitse muiden, joten valitsin tähän Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut, koska se on yhtenä harvoista lastenkirjoista päätynyt hyllyyni vielä aikuiskodissakin. Siinä oli noitia, tonttuja, lumottuja kuninkaanpoikia, merenpohjaan iäksi jääneitä prinsessoja ja kaikkea mitä vaan seikkailulta voi toivoa. Päivikin satu, jolle se on jatkoa, oli melkein yhtä rakastettu, mutta sitä en ole koskaan omistanut. Siinä oli ihana kansikin.

3/5 Kirja joka jäi kesken

Emmanuelle Arsan: Emmanuelle. Oli vaan liian pornoa.


4/5 Kirja joka teki suuren vaikutuksen

Erittäin suuren vaikutuksen minuun teki aikanaan Lionel Shriverin Poikani Kevin, johon en tosin useiden vuosien aikana ole vieläkään saanut palattua uudelleen. Kirjahyllynkahluuprojektissa sekin onneksi tulee vastaan. Olin tästä niin fiiliksissä, että kirjoitin ensimmäisen kirjallisuudentutkimuksen esseeni kirjan kertojasta näppis sauhuten ja suorastaan euforisessa olotilassa.

5/5 Kirja johon palaan aina uudelleen

Näitäkin on monta, mutta kirja, johon ehkä useimmin olen palannut joko konkreettisesti tai ajatuksissani, on Renate Dorresteinin Kivisydän. Maailmassa varmaan on parempiakin kirjoja, mutten ole sellaiseen vielä törmännyt. Ymmärrän kuitenkin että lukukokemus on subjektiivinen asia, mutta siitäkin huolimatta olen uskaltanut tätä kaikille suositella suosituksia kysyttäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti