lauantai 28. tammikuuta 2012

Häät - naisten hömpötyksiä

Morsiusneidot (Bridesmaids) (2011)

Oscar-projekti korkattu!

Annie (Kristen Wiig) on kolmikymppinen sinkku, jolla on takanaan kaatunut firma ja lähtenyt poikaystävä, kun taas nykyhetkessä rahaongelmia ja kimppakämppä parin kummajaisen kanssa, mies joka ei halua suhdetta vaan suuseksiä sekä masentava työ kultasepänliikkeessä, jossa hän myy tuhoon tuomituille pariskunnille ikuista onnea sormusten muodossa. Mutta pahempaa on luvassa, kun hänen ystävänsä Lillian (Maya Rudolph) ilmoittaa menevänsä naimisiin!

Ongelmistaan huolimatta Annie ryhtyy innolla ja lämmöllä Lillianin kaasoksi kun tämä sitä pyytää. Anniella vaikuttaakin olevan homma hanskassa ja paljon sellaisia ideoita, joita vain lapsuudenystävä voi keksiä. Morsiusneito Helen (Rose Byrne), jonka kanssa Lillian on ystävystynyt aikuisiällä, tuottaa kuitenkin päänvaivaa jyräämällä Annien ideat omilla spektaakkelimaisilla suunnitelmillaan. Lisäksi osa morsiusneidoista ajattelee polttareita suunnitellessaan enemmän itseään kuin morsianta.

Annie ja Helen ovat jatkuvasti kilpasilla Lillianin parhaan ystävän tittelistä. Lopulta Annie häviää taiston ja saa potkut kaason tehtävistä. Elämä muuttuu vieläkin mustemmaksi, eikä tilannetta paranna se, että raivattuaan Annien pois tieltä Helen varastaa kaikki tämän hyvät ideat ja toteuttaa ne ominaan.

Elokuvassa on paljon perinteisen romanttisen komedian piirteitä, mutta sen asetelma on monelta osin virkistävä. Ensinnäkin Morsiusneidot on ennen kaikkea hääleffa, mutta morsian ei ole sen pääosassa. Toiseksi miehet ovat elokuvassa aika lailla sivuosissa, mikä kuvastaa hääjärjestelyjen luonnetta melko osuvasti. Sulhasella ei taida olla elokuvassa yhtään repliikkiä (tai ehkä juuri ja juuri se "tahdon"). Kun elokuvan hääjärjestelymeininkiä vertaa vaikkapa Häähulluihin (Bridezillas) tai häiden järjestämistä käsitteleviin keskustelupalstoihin, huomaa että näille kaikille on yhteistä sulhasten häipyminen taka-alalle. Ja vaikka Morsiusneidoissa on romantiikkaa ja varsin perinteinen juupas-eipäs-juupas -tanssi, leffa käsittelee ennen kaikkea naisten välisiä suhteita - vieläpä aika rehellisesti. En ole koskaan ennen nähnyt elokuvaa, jossa kaksi aikuista naista tappelee kolmannen huomiosta kuin päiväkoti-iässä - mutta tosielämässä sitä tapahtuu.

Melissa McCarthylla, joka nappasi sivuroolistaan yhtenä morsiusneitona Oscar-ehdokkuuden, on kiistämättä mahdollisuuksia saada pysti. Olen jo kymmenen vuotta ajatellut McCarthyn olevan sama asia kuin Gilmoren tyttöjen Sookie, johon olen sarjan muiden hahmojen ohella hyvin kiintynyt. Niinpä tämä todella "butch" morsiusneito yllätti, järkytti ja nauratti melkoisesti.

Käsikirjoitus, joka myös sai Oscar-ehdokkuuden, ei sen sijaan mielestäni sisältänyt mitään varsinaisia neronleimauksia ja uskoisin, että ehdokkaiden joukosta löytyy joku parempikin.


Ps. En varmasti tule pääsemään ikinä yli siitä, että näitä kaikissa mahdollisissa promokuvissa esiintyviä mekkoja ei edes soviteta elokuvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti