perjantai 7. maaliskuuta 2014

House of Cardsia Filkkareilla


Tampere Film Festival
Presidentintekijät (2014)
To 6.3. Plevna

Filkkarit alkoivat keskiviikkona, mutta tämän vuoden teemana tuntuu omalta osaltani olevan hidas liikkeellelähtö ja ennennäkemätön aikaansaamattomuus, joten sopii kuvaan, että pääsin leffaan saakka vasta torstaina. Etukäteiskohkattu Presidentintekijät oli tottakai loppuunmyyty ja sain paistatella omassa erinomaisuudessani älyttyäni ostaa lipun siihen jo viime viikolla.

Voin melko rehellisin mielin sanoa, etten ole koskaan ollut kiinnostunut politiikasta sen syvällisemmin kuin kukaan muukaan niistä junteista, joiden kiinnostus herää vain kun Päivi Räsänen avaa suunsa tai homosta meinaa tulla presidentti. (Hups, spoileri.) Olen kuitenkin katsonut Armanin kanssa House of Cardsia - suosittelen! - ja kihissyt jännityksestä sohvalla monina iltoina seuratessani Frank Underwoodin (Kevin Spacey) kähmäilyä kohti vallan kahvaa. Niinpä en odottanut tylsää leffaa nytkään, enkä sellaista myöskään nähnyt.

Tuukka Temosen ohjaama ja enimmäkseen kuvaama dokumentti kertoo siis Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjasta. Niinistöä itseään nähdään leffassa vähän, eikä tällä ole dokumentintekijöihin mitään suoraa kontaktia. Päähenkilöksi nousee Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen, jonka käsissä kampanjan narut enimmäkseen pysyvät. Saman pöydän ääressä vaikuttavat myös Kirsi Piha, Hjallis Harkimo ja Jenni Haukio, sekä joukko muita vähemmän tunnettuja kasvoja. Kampanja näyttää pyörivän täysin ilman ehdokasta itseään, vaikka tämän halu antaa kaikelle henkilökohtainen hyväksyntänsä tuodaankin esiin hieman kritisoiden.

Niinistön presidentinvaalikampanjaa tehdään "istuvan presidentin kampanjapohjalla" ja oletus on siis alusta asti voitto. Jostain syystä Saulin vaalikiertuebileet eivät silti vedä yleisöä, vaikka Vicky Rostikin esiintyy niissä. Vaalit saavatkin äärimmäisen jännittävän käänteen, kun kakkoskierrokselle nousee vastaehdokkaaksi Pekka Haavisto, joka vaikuttaa kaikin puolin olevan Niinistön vastakohta - uusi ja liberaali vanhan tutun konservatiivin rinnalla. Toisella kierroksella Vihreät pyrkivät nimenomaan korostamaan vastakkainasettelua, kun taas Niinistön kampanjatiimi yrittää kaikkensa liudentaakseen ehdokkaiden välisiä eroja. Kisa käy varsin jännittäväksi ja tunnelma tiivistyy, vaikka lopputulos jo onkin tiedossa.

En ole lööppejä syvemmin seurannut Presidentintekijöistä noussutta kohua, enkä ihan tarkalleen ottaen tiedä, mistä siinä on kohuttu. Enkä siis tiedä vielä leffan nähtyänikään. Mitään täysin järisyttäviä paljastuksia on siis turha odottaa. Dokumentti on kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoinen sellaiselle, joka ei ole perehtynyt vaalikampanjointiin ollenkaan. Kieltämättä vähän houseofcardsmaista tunnelmaa kampanjatiimin palavereista välittyy, vaikkakin paljon pienemmässä ja vähemmän moraalisesti arveluttavassa mittakaavassa. Kaikki mitä julkisesti tapahtuu kätkee taakseen valtavan määrän puhetta, pohdintaa ja työtunteja.

Tuukka Temonen ja leffan toinen tuottaja Miia Haavisto sekä leikkaaja Katja Pällijeff olivat Plevnassa paikalla vastailemassa yleisön kysymyksiin. Temonen mainitsi iloitsevansa siitä, ettei Taru Tujunen, jolla olisi materiaalin suhteen veto-oikeus ollut, halunnut rajoittaa elokuvan sisältöä mitenkään. Presidentintekijät on täten sensuurista vapaa dokumentti. Se tulee varsinaisesti ensi-iltaan 14. maaliskuuta.

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia kiinnostavasta tekstistä! Tämä voisi olla ihan katsomislistalle päätyvää tavaraa, vaikka politiikka ei itsellenikään niitä kuumimpia aiheita ole. Viimeksi katsomani poliittinen dokkari Liikkumavara oli kyllä kiinnostava.

    Ja sitä House of Cardsiakin pitäisi.

    VastaaPoista