maanantai 3. helmikuuta 2014

Kysymyksiä ja tunnustus


Oksan hyllyltä -blogin MarikaOksa heitti minua äkkiarvaamatta kysymyshaasteella, jota jouduin pohdiskelemaan useamman päivän. Kun sen kimpussa ähersin, ehti myös HeidiBee pommittaa minua kysymyksillä. Kimppadiilinä kysymysten kanssa tulee kukkatunnustus. Kiitos ja olkaa hyvä! Suuntaan kysymykseni (alempana vastausten jälkeen) tunnustuksineen Retalle, Culturellelle, Tuijalle ja Mari A:lle.

1) Jos sinulla olisi juuri nyt mahdollisuus matkustaa aivan minne tahansa, minne lähtisit? Miksi?

Monimutkainen kysymys. Kenen kanssa? Saisinko valita vuodenajan joka perillä olisi? Saanko valita paikan jonne pitäisi lentää, vaikka en tosielämässä suostu lentämään? Onko käytössä tarpeeksi hypoteettista leikkirahaa jos päätän matkustaa shoppailuparatiisiin, vai pitääkö pärjätä tällä hetkellä tilillä olevilla? No, liikaa ajattelematta haluaisin käydä New Yorkissa (pääseehän sinne toki laivallakin jos rahaa ja aikaa piisaa...) ja nähdä kaikki telkkarisarjoista ja kirjoista tutut mestat. Kuulemma newyorkilaiset ovat ystävällisiä, siellä puhutaan kieltä jota osaan ja kaupunki ei koskaan nuku.

2) Haluaisitko suositella joitakin seuraamiasi blogeja - muita kuin kirjablogeja?

Project 333 -blogia olen lueskellut ahkerasti viime aikoina, ilmeisestä syystä. Usko, toivo ja Pakkaus naurattaa aina, samoin Paskat kirppislöydöt. Project Mamaa päädyin jotenkin lueskelemaan tappaessani harjoittelussa aikaa lukusalin tiskillä ja viehätyin sen informatiivisuudesta, napakkuudesta ja huumorista. Ideas, items & issues on muuten vaan ihan tosi kiva! Tässä siis joitain, joilla ei ole mitään tekemistä kirjojen kanssa.

3) Onko kirjahyllysi järjestetty jonkin tietyn systeemin mukaan?

Hmm. Vaikea tämäkin. Missään nimessä se ei ole sattumanvaraisen roiskimisen tulos, mutta logiikkaa voi ulkopuolisen olla vaikea ymmärtää. Luonnollisesti saman tekijän kirjat ovat vierekkäin, yleensä ilmestymisjärjestyksessä mikäli niiden ulkoinen habitus ei toista vaadi. Lisäksi kirjat ovat jotenkin löyhästi teemojen (esim. chick lit, nuortenkirjat, "aikuisten kirjat" kuten Jonathan Franzen, Lionel Shriver ja muut "vakavasti otettavat") sekä niiden tärkeysasteen (rakastan/en ole lukenut/pakko säilyttää vaikken rakasta), koon (pokkarit omalla hyllyllään paitsi jos samalta kirjailijalta on "täysikasvuisiakin" teoksia, joiden vieressä pokkari saa silloin olla) ja kunnon (poistokirjat piilossa omalla hyllyllään lattianrajassa, koska ne ovat niin rumia) mukaan järjestyksessä. Monesti kirjojen "luokitukset" ovat päällekkäisiä - ihan kuten kirjastossa - ja niiden sijoittaminen aiheuttaa hieman päävaivaa. Aina joskus siirtelen niitä, mutta lopputulos ei voi koskaan olla täysin tyydyttävä.

4) Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?

Tämäpä vaikea. Sitä luulisi, että sellaisia henkilöitä on maailmankirjallisuus pullollaan, mutta kun aloin silmäillä kirjahyllyäni, en löytänyt edes suosikkikirjoistani paljonkaan ystäväainesta. Tv-sarjoista näitä olisi paljon helpompi keksiä: Veronica Mars tietysti, Gilmoren tyttöjen Rory ehdottomasti - ja tietysti Lorelai, koska näitä kahta ei voi erottaa. Lorelai tosin puhuu tosielämän henkilöksi ihan liikaa ja liian vähän kirjoista, mutta on tytärtään seikkailunhaluisempi ja jännittävämpi noin muuten. Kymmenen tai viidentoista vuoden päästä haluaisin myös olla Täydellisten naisten kaveripiirissä, siitäkin huolimatta että riski tulla tapetuksi, petetyksi, huijatuksi, erota, alkoholisoitua, joutua tornadon pyörteisiin tai tehdä itsemurha olisi melkoisen suuri... Mutta siis... niin. Ehkäpä Kuutamolla-kirjan Iiriksen kanssa meillä voisi olla jotain yhteistä, kunhan tämä vain malttaisi pitää näppinsä erossa aviomiehestäni (grr!).

5) Mikä on bravuurisi keittiössä?

En jaksa pelleillä ruoan kanssa i.e. panostaa siihen, koska oli mitä oli, se katoaa Armanin kitaan viidessä sekunnissa, minkä jälkeen sieltä mahdollisesti kuuluu: "Aiotko sä syödä ton?". Mustakaavun mielestä bravuurini on tomaattinen ja juustoinen makaronilaatikko.

6) Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?

Kahviin, jota latkin sekä herätäkseni, huvikseni että janoon.

7) Onko jokin elokuva tai tv-sarja ollut parempi kuin kirja, jonka pohjalta se on tehty?

Hiljaiset sillat (The Bridges of Madison County). Bubblin' under: Yli aidan (Over the Hedge), joka tosin perustuu sarjakuvaan, mutta on elokuvana jos ei suorastaan parempi niin edukseen erottuvalla tavalla erilainen.

8) Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?

En koskaan perehdy uutuuskirjojen tarjontaan etukäteen: bongaan ne vasta kun ne jo näkyvät kirjakauppojen mainoksissa, kirjablogeissa tai kirjastossa. Nyt tein poikkeuksen ja silmäilin uutuuskirjalistaa ihan tätä kysymystä varten. Mitään erityisen kiehtovaa en löytänyt, mutta odotan saavani käsiini Jonas Gardellin "AIDS-trilogian" toisen osan, koska luin ensimmäisen juuri joululomalla, sekä Salla Simukan Lumikki-trilogian kolmannen osan. Uutuuskirjalistalta bongasin myös kotimaisessa kirjallisuudessa uuden teeman: perhesurmat. Se kiehtoo, koska kaikki kamala, synkkä ja kyyneleitä lietsova kiehtoo minua aina.

9) Onko lukemisesi suunnitelmallista? Menetkö kirjastoon tarkan kirjalistan kanssa, listaatko kirjakatalogeista 'must read' -luettelon tms? Vai luotatko enemmän sattuman voimaan ja nappailet kiinnostavia kirjoja lukupinoon sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan?

Hyvin harvoin, ehkä kerran vuodessa, tulee eteen tilanne, etten löydä kirjastosta mitään innostavaa luettavaa. Yleensä ottaen mentaalisessa listassani, joka paisuu ties mistä, mainoksista, blogeista, suosituksista, aihepiireistä, ideoista, vihjeistä, on jatkuvasti loputon määrä kirjoja ja jos niistä ei yhtään löydy kirjastosta, on kyse siitä, etten jonkin aivoblokin vuoksi tajua mennä oikeille hyllyille. Elämässäni ei siis oikein ole tilaa varsinaisille lukusuunnitelmille - toki edellämainittu sinänsä on "suunnitelma", mutta hyvin epäsuunnitelmallinen sellainen.

10) Millainen kirjan kansi viehättää sinua? Kiinnitätkö huomiota väreihin, kuviin? Vai etkä huomaa kantta ollenkaan?

Pinkki on aika takuuvarma huomionherättäjä, mutta muuten en osaa yhtään kiteyttää. Arvostan monenlaisia erilaisia piirteitä kansissa, mutta eniten pidän sellaisista, joista näkee, että ne on räätälöity nimenomaan kyseistä kirjaa varten. Minuun vetoavia kansia on ollut esimerkiksi Laura Paloheimon kirjoissa Klaukkala ja OMG, Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapissa, Mathias Malzieun Sydämen mekaniikassa, Terhi Rannelan Scarlettin puvussa sekä Twilight-saagassa, sillä kaikki sarjan kannet kuvaavat jollain lailla kirjojen teemoja.

HeidiBeen kysymykset:

1. Kova vai pehmeä?

Kirjoista lienee kyse? Kova jos saan valita omaan hyllyyn, kirjastosta pehmeä laukun pohjalle pyörimään.

2. Klassikko vai uutuus?

Uutuus.

3. Kotimainen vai ulkomainen?

Ulkomainen.

4. Käännettynä vai alkuperäiskielellä?

Suomeksi.

5. Kotona vai matkalla?

Aina mukana.

6. Fakta vai fiktio?

Fiktio.

7. Yksi kerrallaan vai pinosta valikoiden?

Pinosta valikoiden.

8. E- vai ääni?

Ääni!

9. Laina vai omistus?

Molemmat, mutta enimmäkseen laina.

10. Netti vai divari?

Divari.

Omat kysymykseni:

1. Kenen romaanihenkilön kanssa voisit mennä naimisiin?
2. Kuka olisi luotettava ystävä, jolle kertoisit kaikki salaisuutesi?
3. Kenen kanssa olisi hauska matkustella?
4. Kenen jaaritukset pitkästyttäisivät sinua?
5. Ketkä kirjalliset hahmot eivät saaneet toisiaan, vaikka olisi ehdottomasti pitänyt?
6. Suositko lukiessasi tiettyjä nautintoaineita, ruokia, karkkeja tai juotavaa?
7. Jos kirjassa on paljon kirjoitus- tai asiavirheitä, alkavatko sormesi syyhytä niin, että lopulta on pakko alkaa korjata niitä?
8. Paras lukupaikka ikinä?
9. Oletko joskus ostanut vaatteen vain siksi, että se tuo mieleesi jonkun romaanihenkilön tai kirjan miljöön?
10. Millaiset miljööt romaaneisssa viehättävät?

7 kommenttia:

 1. Kiitoksia haasteesta! Osa kysymyksistäsi on vaikeita, mutta parhaani mukaan aion vastata niihin. Nautintoaineet on helpoin kysymys. Niitä riittää: kahvi, tee (talvella), omena, porkkana, pähkinät, karkit... ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia! Vastailin jo! http://todellavaiheessa.blogspot.com/2014/02/mita-kirjahyllyni-kertoo-minusta.html
  Twilight-kirjoissa on kyllä nätit kannet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa. Ihanaa miten shoppailet fiktiivisten maailmojen vaatteita. Alkoi tehdä mieli toteuttaa samaa ideaa. Tällä hetkellä omistan vain yhden Janen Austenin sankarittaren mekon, muita en ainakaan tietoisesti ole ostanut kenenkään fiktiivisen hahmon tyylin mukaan. Ehkä ensi vuonna vietän kokonaan kirjallisten vaatteiden vuoden! ;)

   Poista
 3. Kiitoksia vastauksista, oli kiva postaus! Ja nostan hattua sille, että kaivoit kirjakatalogin esille kysymystä varten. :) Perhesurmat on semmoinen aihe, jonka itse aion kiertää kaukaa. Riittää, että niitä on lehtien palstoilla reposteltu yllin kyllin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymyksistä. En siis mitenkään periaatteellisista syistä välttele uutuusluetteloita, en vain ole koskaan tullut niitä systemaattisesti lueskelleeksi. Niinhän se aiheiden kiertokulku vissiin menee, lehtien sivuilta kirjojen kansiin.

   Poista
 4. Jos sopii, vastaan kysymyksiisi kuitenkin tässä.
  1. En halua paperista puolisoa
  2. Äidille kerron ainakin kaikista ongelmistani
  3. En tiedä
  4. Omani
  5. En osaa sanoa
  6. Porkkanat, omenat, pähkinät, lakut, tumma suklaa, kahvi, rooibos-tee
  7. Ehkä pikemminkin jätän lukemisen kesken
  8. Kirjoituspöydän ääressä
  9. En
  10. Rappeutuneet maisemat viehättävät romaaneissa, mutta eivät oikeassa elämässä

  Kysymyksesi olivat sen verran haastavia, etten valitettavasti osannut vastata tämän paremmin.

  VastaaPoista