lauantai 22. helmikuuta 2014

Dallasin pilleridiileri


Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club, kuten myös Philomena, The Wolf of Wall Street ja 12 Years a Slave perustuu tositapahtumiin. Okei, kyseessä on virallisesti Oscar-trendi. Eletään 1980-lukua, HIV leviää villisti autuaan tietämättömien ihmisten keskuudessa jotka uskovat sen olevan ainoastaan homojen tauti. Jouduttuaan lääkärien käsiin aivan muista syistä, teksasilainen kovanaama Ron Woodroof (Matthew McConaughey) saa kuulla, että hänellä on jo aidsiksi kehittynyt HIV ja 30 päivää elinaikaa.

Woodroof ei aluksi ota koko diagnoosia todesta, koska hänellä ei ole kerrassaan mitään tekemistä homostelun kanssa. Olon käydessä kuitenkin yhä heikommaksi hän alkaa ottaa selvää taudista ja päätyy anelemaan pääsyä lääkekokeiluun, jossa testataan lupaavan AZT:n vaikutuksia HIV-potilaisiin. Söpö ja ymmärtäväinen naislääkäri (Jennifer Gardner) joutuu torjumaan Woodroofin, mutta hätä keinot keksii.

Muutaman viikon oma-aloitteisen AZT-kuurin jälkeen Woodroof on entistä enemmän romuna ja matkustaa vinkin saatuaan Meksikoon tutustuakseen uusiin hoitomuotoihin. Yllättäen tohtori (Griffin Dunne) toteaakin AZT:n olevan pahimmanlaatuinen myrkky ja laittaa Woodroofin sen sijaan proteiini- ja vitamiinikuurille, jonka seurauksena tämä on pian elämänsä kunnossa.

Woodroof vainuaa bisneksen ja alkaa salakuljettaa Yhdysvalloissa hyväksymättömiä pillereitä maahan. Liikekumppaniksi ryhtyy transsukupuolinen Rayon (yltiökaunis Jared Leto), jonka paikallistuntemus ja pehmeä ote saa liiketoimet kukoistamaan alta aikayksikön. Pian on syntynyt Dallas Buyers Club: klubi, jonka jäsenyys maksaa, mutta sen jälkeen pillerit ovat ilmaisia.

Kukoistava kilpaileva liiketoiminta ei kuitenkaan ilahduta FDA:ta (Food and Drugs Administration), jonka AZT-kokeilu kasvattaa jatkuvasti huonoa mainettaan. Niin päädytään jälleen kerran asetelmaan "hyvät kansalaiset vs. paha valtio".

Leffa on ihan kiinnostava katsaus siihen, että länsimaisen lääketieteen virallinen kanta ei ole aina ainoa ja oikea, ja että omilla aivoilla ajatteleminen saattaa joskus palkita ruhtinaallisesti. Jotain leffasta kuitenkin jää puuttumaan, eikä se suoraan sanoen ole tarpeeksi kiinnostava, tarpeeksi hyvä, tarpeeksi hauska, tarpeeksi masentava tai tarpeeksi erottuva, jotta suosittelisin sitä erityisesti katsomaan. Matthew McConaughey tekee vahvan roolityön ja osoittaa lahjakkuutensa, muttei pärjää Leonardo DiCaprion intensiiviselle Wolfielle tässä skabassa.

Dallas Buyers Club on Oscar-gaalassa ehdolla seuraavissa kategorioissa:
  • elokuva
  • miespääosa
  • miessivuosa
  • leikkaus
  • alkuperäinen käsikirjoitus
  • maskeeraus ja hiukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti