keskiviikko 21. elokuuta 2013

Nälkä kasvaa pelatessa

164/365
Suzanne Collins: Vihan liekit (2010)
Suom. Helene Bützow

Katniss on pelastanut itsensä ja Peetan Nälkäpelistä, mutta tullut samalla lietsoneeksi kapinaa vailla minkäänlaista tarkoitusta tehdä niin. Hupsista. Niinpä ennen voittajien kiertuetta Katniss saa vieraakseen presidentti Snow'n, joka kehottaa häntä olemaan äärimmäisen vakuuttava rakastuneen tytönhupakon roolissaan. Tilannetta ei helpota se, etteivät Katniss ja Peeta ole juuri puhuneet toisilleen Nälkäpelin jälkeen, Peetan suututtua hänen tajuttuaan Katnissin suudelmat bluffiksi. Myöskään Katnissin ja Galen välit eivät ole olleet entisensä Nälkäpelin jälkeen, sillä Gale on päätynyt paljastamaan todelliset tunteensa ja Katniss on bellamaisen hämmentynyt kahden miehen ristitulessa.

Paradoksaalisesti elämän monimutkaisuus tuntuu hieman hellittävän, kun Katniss ja Peeta lähtevät voittajien kiertueelle vyöhykkeille. Gale jää jälleen pois kuvioista ja voittajapari esittää olevansa rakastuneempi kuin koskaan, aina julkista kosintaa myöten. Mikään ei kuitenkaan tunnu riittävän presidentti Snow'lle ja tietämättömyydessään ja varomattomuudessaan Peeta ja Katniss tulevat heittäneeksi lisää vettä kapinamyllyyn. Siitä seuraa Capitolin julmaakin julmempi kosto.

Pitkään en oikein ymmärtänyt, mihin kirjan tapahtumat oikein ovat menossa, ja kun sitten tajusin, ajatus siitä tuntui vähän uuvuttavalta. Lopulta kirja kuitenkin tempaisi mukaansa yhtä vahvasti kuin ensimmäinenkin, ja siinä on sopivasti sekä uutta että vanhaa. Uusia hahmoja esimerkiksi esitellään kiitettävän monia, jotta tarina pysyy mielenkiintoisena ja saa uutta verta, mutta kaikki vanhat tutut Haymitchia ja Effietä myöten ovat niinikään mukana. Jonkinlaisen "matkalla olon" tuntua kirjassa toki on ja se onkin selkeästi siirtymäteos - koko tarinan kannalta välttämätön, mutta vähiten kiinnostava. Hidastelua ja vetkuttelua on kirjassa enemmän kuin Nälkäpelissä ja tarina etenee oikeastaan aika vähän, päätyäkseen nopeasti trilogian viimeisen osan "reunalle", josta sitten alkaa täysi kapina ja rähinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti