torstai 8. maaliskuuta 2012

TFF 1: Lyhyesti laatua

The Wholly Family.

Tampere Film Festival
EFA 1: Short Matters
Plevna 7.3.2012

Tässä koosteessa eilen illalla nähtiin Euroopan elokuvapalkinnon saajiksi ehdolla olleita lyhytelokuvia. Olin edellisillan lyhärinäytöksen jäljiltä vähän puutunut siihen masenteluun, mutta eilisillan leffat olivat ehkä jotenkin laadukkaampia ja mukavampia katsoa.

Romanialainen Derby (ottelu) on perhekuvaus. Teini-ikäinen tytär tuo poikaystävänsä kotiin. Isä kuulee tai on kuulevinaan tytön huoneesta voihkinaa ja menee tolaltaan. Kun hän ruokapöydässä saa tietää tytön poikaystävän kannattavan eri futisjoukkuetta kuin hän, piikittely alkaa.

Terry Gilliamin ohjaama The Wholly Family voitti tämän kyseisen Euroopan elokuvapalkinnon ja se onkin aika mielenkiintoinen tapaus. Inhosin aikanaan Tidelandia, eikä tämäkään elokuva säästele kummallisuuksissa, mutta lyhärinä se yllättäen toimii! Lisäksi tuli ihan ikävä Venetsian kaduille, vaikka leffa sijoittuukin hyvin samannäköiseen Napoliin. Eräänlainen perhekuvaus on tämäkin elokuva. Isä on raahannut äidin ja samalla heidän poikansa romanttiselle lomalle kaupunkiin, jossa äiti ja isä ensi kertaa tapasivat. Loma on kuitenkin yhtä riitelyä ja poikakin käyttäytyy aivan mahdottomasti. Painajaisuni saa pojan arvostamaan vanhempiaan.

Belgialainen Dimanches (Sunnuntait) kuvaa ihmisiä tekemässä tylsiä juttuja vapaapäivänään. Yksitoikkoisuudestaan huolimatta leffa onnistuu viihdyttämään ja koskettamaan. Väkisinkin aloin ajatella sitä, miten odotan aina viikonloppua koko viikon ja lomaa koko vuoden - ja sitten teen sellaisia asioita kuin ihmiset elokuvassa: leikkaan pensasaitaa, yritän saada koiraa temppuilemaan, tuijotan kirkasvalolamppua tai nukun koko päivän. (No en tietenkään yritä saada koiraa temppuilemaan saatika leikkaa pensasaitaa, mutta saatan esimerkiksi pelata Mario Kartia aamusta iltaan.)

Ruotsalainen Återfödelsen (Kuolleista heränneet) kertoo yhteiskunnasta 30 vuotta sen jälkeen kun zombivirus on iskenyt. Parannuskeinoa ei yrityksistä huolimatta ole onnistuttu keksimään, mutta zombeja on älytty alkaa käyttää työvoimana. Katrine pyydystää zombeja työkseen ja hänen poikaystävänsä Mark korjaa niitä. Parisuhde joutuu koetukselle viimeistään kun Mark pelastaa zombiksi muuttuneen äitinsä korjaamolta ja tuo tämän kotiin.

Dimanches.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti