torstai 17. marraskuuta 2011

Twilight-maraton


250.- 252. kulttuuriteot 12.-13.11.2011
Twilight - Houkutus (Twilight) (2008) 
Twilight - Uusikuu (New Moon) (2009) 
Twilight - Epäilys (Eclipse) (2010)

Näitä leffoja ei kyllä pysty millään enää erottamaan toisistaan kun katsoo ne kaikki putkeen. Valmistauduin siis viime viikonloppuna jo hyvissä ajoin tämäniltaiseen (no teknisesti huomisen puolella alkavaan) Aamunkoi osa 1:n ensi-iltaan katsomalla kaikki sitä edeltävät leffat.

Kun viimeksi suunnilleen vuosi sitten katsoin kaikki nämä leffat, olin juuri lukenut kirjasarjan kokonaan. Mielestäni nämä elokuvat olivat kirjoille uskollisempia kuin mikään elokuva koskaan aiemmin. Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että tiesin jo kirjoja lukiessani, ketkä näyttelivät elokuvissa Edwardia ja Bellaa, enkä siksi joutunut kokemaan sitä pettymystä, että olisin kuvitellut henkilöt jotenkin ihan erilaisiksi.

Nyt kun kirjojen lukemisesta on kulunut jo niin paljon aikaa, että ne ovat hieman haalistuneet muistikuvina, ymmärsin, miksei näistä leffoista yleisesti ottaen pidetä (IMDB-pisteet: 5,4; 4,5; 4,8). Elokuvat ovat kyllä uskollisia kirjoille, mutta vain tapahtumille, eivät sille tunteelle joka niitä lukiessa syntyi. Tunnelma leffoissa on kyllä oikea ja pelottavat jylhät metsät ja musiikki tukevat sitä hienosti. Mutta kirjoissa olennaista on vuosisadan rakkaustarina, joka ei vaan näistä elokuvista välity kovin hyvin. Kaikki se, kuinka Bella meinaa pyörtyä joka kerta kun näkee ihanan Edwardin, miten piinaavan, raastavan kovasti hän haluaa sekstailla Edwardin kanssa, puuttuu leffoista. Elokuvien päähenkilöiden motiivit täytyy myös tietää jo etukäteen, jotta ne näyttäytyisivät ymmärrettävinä. Olenkin ihan varma, että jos olisin katsonut leffat lukematta kirjoja, olisin tuskin päässyt ensimmäistä pitemmälle. Tai no, ainakaan toista pitemmälle, koska ensimmäinen on itse asiassa selkein ja paras tähän mennessä.

Niinpä johtopäätökseni näistä elokuvista on se, että ne toimivat vain ja ainoastaan kirjojen tukena, lisämateriaalina Twilight-maailman rakentamisessa, eivät itsenäisinä elokuvina. (Tämä ei ehkä ole kenellekään yllätys, mutta onpahan jonkinlainen selitys.) Vai toimivatko? Jos joku tuntee jonkun, joka on rakastanut näitä elokuvia, mutta ei ole lukenut kirjoja, kertokaa ihmeessä. Odotan mielenkiinnolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti