lauantai 27. elokuuta 2011

Ufoja Tallinnassa

177. kulttuuriteko 22.-24.7.2011
Lukupiirin gaalaristeily Tallinnaan

Jossain täysin käsittämättömässä mielenhäiriössä olen kirjannut tämän reissun kokonaisuudessaan kulttuuriteoksi. Matkan aikana oli pohdintaa siitä, voisiko reissun eräitä osa-alueita pitää kulttuuritekoina, ja koska yleinen käsitys oli se, että eläintarhavisiittiä ei voi, mutta maanalaisen luolaston kierrosta voi, päätin niputtaa koko roskan saman otsikon alle.

Kirja, joka meidän piti reissulle lukea, oli Maimu Bergin Minä rakastin venäläistä, joka oli ylivoimainen kaikille paitsi yhdelle meistä. Kirjan ulkoasu oli niin umpitylsä, etten viitsinyt edes aloittaa sen lukemista, mikä oli ennenkuulumatonta lusmuilua minulta.

Reissun kirjallinen anti jäikin sitten yhdessä divarissa käyntiin, mutta muuten meininki oli varsin kultturellia ja intellektuellia, ainakin näiden sanojen laajimmissa mahdollisissa merkityksissä. Isolla kaveriporukalla Tallinnasta näki erilaisen puolen kuin yleensä ja sää suosi meitä mahdottomalla helteellä koko viikonlopun ajan. Ja uskomattomalla terassiseikkailullamme, jonka suurin seikkailullinen osuus muodostui jännityksestä, täsmäävätkö laskut (ei, käsittämättömiä palvelumaksuja lisätty) ja tulevatko vaihtorahat takaisin (joo, puolen tunnin viiveellä) ja menevätkö ne oikein (lopulta, tarjoilijan ojentamisen ja keskinäisen rahanvaihdon jälkeen), onnistuimme näkemään myös ufoja (video on kuvattu Helsingissä mutta aika täsmää meidän Tallinnassa näkemiimme).

Lukupiirimme on kulkenut pitkän matkan. Olemme olleet olemassa 4-5 vuotta, lukeneet melkoisesti kirjoja joita ei muuten olisi tullut luettua, aikuistuneet yhdessä, nähneet toistemme rakastuvan, vaihtavan työpaikkoja, pääsevän kouluihin, etsivän itseämme, ja - joka toinen viikko - humaltuvan. Ei liene liioiteltua sanoa, että kirjat ovat meille myös tekosyy tavata. Loppujen lopuksi on varmaan harvinaista, että sama porukka kokoontuu säännöllisesti kahden viikon välein vaihtamaan kuulumisia.

Mutta, jotta ette nyt aivan luulisi, että käytämme kirjoja vain ryyppäämisen lavasteina, kerrottakoon, että olen lukenut yhteensä 58 lukupiirikirjaa näinä vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti