keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Rakas matkapäiväkirja

148. kulttuuriteko 13.6.2011
Hiljaiset sillat (The Bridges of Madison County) (1995)

Eeei, ei tätä näytetty Sodankylässä, vaan katsoin sen matkan varrella Oulussa kun satuin löytämään dvd:n kolmella eurolla sieltä. Jostain syystä tämä on yksi niistä leffoista, joita katsoin toistuvasti joskus aika pienenä. Ja onhan siinä tunnelmaa. Hetket, jotka Robert (Clint Eastwood) ja Francesca (Meryl Streep) viettävät keittiössä jutellen ja tanssien ovat täynnä latausta. Harmillista kyllä leffaan on täytynyt tunkea myös sellaista draamaa, jota ei kirjassa ole, ja se horjuttaa jo muutenkin epäuskottavaa tarinaa elämänmittaisesta rakkaudesta joka perustuu vain neljään yhdessä vietettyyn päivään. Meryl Streep on ihana kuten aina, mutta Eastwoodiin en käynyt kuumana nuorempana, enkä varsinkaan nyt.


149. kulttuuriteko 14.6.-
Midnight Sun Film Festival @ Sodankylä

Nyt se alkaa! Lippuja leffanäytöksiin aletaan juuri parhaillaan myydä ja ensimmäinen elokuva lähtee pyörimään kahden tunnin päästä. Talkootyöpanokseni täällä olkoon kokonaisuudessaan yksi kulttuuriteko, sillä tulen huolehtimaan siitä, että festariväellä on napa täynnä pullaa, lättyjä, kahvia ja viinaa. Kunhan festari pyörähtää käyntiin yritän tietty nähdä mahdollisimman monta elokuvaa, enkä uskalla sanoa mitään siitä, kuinka paljon ehdin täällä ollessani kirjoitella.

Ilokseni voin kertoa sen, että matkapullojen etiketit vaikuttavat kestävän suihkussa oikein hyvin, enkä siis joudu pesemään hiuksiani naamarasvalla kuten pelkäsin. Harmillisempaa on se, että talkootyöläisten majoituskoululla suihkusta tulee suhteellisen jäätävää vettä.

Eilen ei tapahtunut juuri mitään. Syötiin ja nukuttiin ja istuttiin infossa, ja kuten festareilla yleensä, työhön liittyvät yksityiskohdat ovat edelleen ihan hakusessa. Kävin pelastamassa Sodankylän todennäköisesti ainoan pesukarhun mukaani ja join kaksi kammottavaa kupillista kahvia, jota ostin Ärrältä. Ihan totta, maailman pahinta myrkkyä.

Tänään työvuoroni alkaa illalla kahdeksalta ja palvelen pubiteltassa tappiin asti. Sitä ennen tarkoitukseni on yrittää mahtua katsomaan ainakin Roskisprinssiä, joka on ainoa leffa, jonka haluan ehdottomasti nähdä täällä ollessani.

Sodankylässä on tällä hetkellä lämpimämpää kuin Oulussa oli, mikä on käsittääkseni aika harvinaista. Hyttysiä on näkynyt jonkin verran ja Offiin joudutaan varmasti vielä turvautumaan.

Koska lipunmyynti on tätä kirjoittaessani alkanut, lähden takaisin ulkoilmaan aistimaan ensimmäisten festarivieraiden mukanaan tuomaa tunnelmaa ja yritän pyydystää lisää kahvia jostain. Sitä ennen, annetaan aplodit Free Sodankylä -nettiyhteydelle, joka kaaduttuaan eilen nousi kunniakkaasti tänään ja toimii huomattavasti helpommin kuin Langaton Tampere!

Kitisenrannan koulu, jonka luokissa yövymme ja jossa myös näytetään leffoja ja myydään niihin lippuja. Ulkoa päin ei kovin juhlava, mutta jahka piha täyttyy jonoista, festarifiilis lienee taattu.
Vanhoja Sodis-julisteita koulun alakerrassa.
Toinen kahdesta elokuvateltasta koulun pihalla. Muistaakseni pienempi.
Työpisteeni, pubiteltta. Noin 20 kertaa pienempi kuin Provinssin päälavaa vastapäätä oleva teltta, johon olen tottunut. Eiköhän tästäkin siis selvitä.
Festivaalin eka leffa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti