maanantai 23. joulukuuta 2013

Kootut selitykset


Kiitos kaikille vihjevisaan osallistuneille - tiedän että olitte hengessä mukana, vaikkei kukaan varsinaisesti osallistunutkaan. Koska osa vihjeistä oli nykyisenkin tiedon valossa suorastaan hämäriä, selvennän niitä nyt hieman kertomalla taustoja. Oikeastaan koko juttu oli alun perin pelkkä päähänpisto, mutta pian vihjeiden keksimisestä muodostui hauskaa ajanvietettä tylsinä hetkinä ja niiden kautta tarjoutui ikään kuin tilaisuus nähdä kotikaupunkini turistin silmin ja pohtia, mitä kaikkea siitä kertoisin turistille. Itsestäänselvyydet, kuten hyppyrimäet ja Tehosekoittimen jouduin luonnollisesti jättämään väliin, koska ne olisivat johtaneet vainukoirat liian nopeasti jäljille. Monta hyvää vihjettä jäi käyttämättä ja monia olisin mielelläni keksinyt lisää. Loppujen lopuksi tämä on nimittäin ihan kiva kaupunki, vaikkei toki Tampere olekaan. Vaan siis mikä? No Lahti!

20 pisteen vihje oli sumea kaupunkikuva, jonka räpsäisin kävellessäni bussiasemalta keskustan halki saapuessani tänne pakaasieni kanssa "ekana iltana". Tuolloin en vielä ajatellut vihjevisaa vakavissani, mutta olin innoissani uudesta älypuhelimestani ja napsin sillä innokkaasti kuvia.

19 pisteen vihje oli kuva elokuvateatteri Kuvapalatsista, joka tosiaan on melkoinen kompleksi. Minua hämmästyttää kummastuttaa suuresti, että moinen uhkayritys kannattaa Lahdessa - etenkin kun jOBSia saapui katsomaan kaikkiaan neljä ihmistä. Oletan kuitenkin, että viikonloppuisin kaikki lähikuntien asukkaat syöksyvät tänne elokuviin ja pitävät siten puljua pystyssä. Kuvapalatsiin avattiin tänä syksynä uusi herkkumyymälä, josta saa nyt myös jäätelöä.

18 pisteen vihje oli kuva Jartusta, Torven portsarista. Kyseinen ravintola on ollut Lahden yöelämän sydän jo ties kuinka monen sukupolven ajan ja Jarttu on palkittu työstään siellä Elämäntyö-Emmalla. Kuva oli promokuva Toni Majaniemen dokumentille Mies ja torvi (2010). Teininä (siis myös alaikäisenä) olin Torvessa aina silloin kun en ollut Tampereella, Arnold'silla tai koulussa nukkumassa. Ah, muistoja.

17 pisteen vihje oli ikään kuin kaksitasoinen. Ensinnäkin kuvan otus oletettavasti esitää Leningrad Cowboyta, joka monikossa on lahtelaissyntyinen yhtye. Toiseksi, kyseinen hemmo sijaitsee lahtelaisen elokuvateatteri Kino Iiriksen eteisessä. Mahtava teatteri, joka edelleen sinnittelee Finnkinon ylivoimasta huolimatta. Vastaava Tampereella on Niagara, mutta Iiris on vieläkin intiimimpi ja indiempi.

16 pisteen vihje oli kuva taiteesta jakokaapeissa - ilmiö joka myös Tampereella on esiintynyt. Vasta pari viikkoa sitten huomasin, että kyseisen kaapin kuva toimii myös Lahden Kaupunginkirjaston Facebook-profiilikuvana. Syykin on selvä: pömpeli sijaitsee aivan pääkirjaston parkkipaikan reunalla.

15 pisteen vihje (samassa postauksessa kuin edellinen) oli jälleen kuva Kino Iiriksestä. Mitkä viehkot vaaleanpunaiset penkit!


14 pisteen vihje liittyi niinikään pääkirjastoon, sillä kirjailija Laura Paloheimo vieraili siellä kertomassa tuotannostaan ja chick litistä yleisemmin. Olin siellä - ainoana alle viisikymppisenä. Kieleni päällä pyöri kysymys siitä, onko aakkospusseissa ääkkösiä, mutten uskaltautunut sanomaan sitä ääneen.

13 pisteen vihje oli varmaankin monille hämmennys. Tehtävänä oli oivaltaa, mistä kaupungista Härmän Snackpoint on kotoisin. Outoa kyllä, Lahdesta. Jussipaitainen äijä on silkkaa hämäystä.


12 pisteen vihje oli jälleen Kino Iiris! Suhteemme taisi paljastua.

11 pisteen vihje oli kuva grilliherkun nimestä listalla. Tietääkseni kyseessä ei ole lahtelainen erikoisuus, joskaan en tiedä saako Möykkyä mistään muualta. Kyseinen grilli sijaitsee Kuvapalatsin vieressä keskeisellä paikalla, minkä vuoksi se voinee veloittaa törkeää ylihintaa ällöttävännimisistä aterioista.

Kymmenen pisteen vihje oli oivallustehtävä. Pointti ei niinkään ollut tunnistaa, missä kyseinen Tiimari sijaitsee, vaan päätellä, että vihjeessä haettiin Tiimarin kotikaupunkia. Ette varmaan edes tienneet sitä. Kaikki nämä vuodet olette shopanneet lahjanaruja, kouluvihkoja ja joulukortteja tajuamatta, että saisitte olla kiitollisia lahtelaiselle Kari Sulkaselle, joka perusti firman vuonna 1975. Ja sitten menitte Tigeriin ja päästitte Lahden ylpeyden konkurssiin. Hävetkää!

Yhdeksän pisteen vihje oli kuva ravintola Hanhenpojan talon seinässä olevasta maalauksesta (joka on sittemmin saanut osakseen lahtelaisia mausteita). Legendaarinen baari tämäkin.

Kahdeksan pisteen vihje oli suhteellisen satunnainen räpsähdys yrittäessäni siinä onnistumatta vangita keltaisena hehkunutta kaupunkia syksyllä. Kuva on napattu Kino Iiriksen edestä, mihin viittasin sanomalla, että kyseiseltä nurkalta olin antanut jo kolme vihjettä aiemmin.


Seitsemän pisteen vihje on yksityiskohta yhdestä niistä Lahden "uudistumista" mainostavista julisteista, joita on ripusteltu ympäri aitaa, joka reunustaa mullin mallin kaivettua toria. Tori puolestaan on siirtynyt kirjaston pihalle ja kaupunkilaiset tykkäävät siitä niin, etteivät enää halua vanhaa toriaan takaisin lainkaan. Markkinapäivät myös tuovat kivasti vipinää kirjastoon. Saimmepa eräänä sellaisena rinkelinkin lahjoituksena. Kuva esittää radiomastoja, Lahden eiffeitä, joita kylläkin on vain kaksi, ei yhtätoista.


Kuuden pisteen vihje oli kuva pääkirjaston toiselta sisäänkäynniltä. Kirjasto lukee rakennuksessa aivan hämmästyttävän pienellä, minkä takia rakennukseen täytyy suunnilleen kävellä sisään ennen kuin hoksaa missä on.

Viiden pisteen vihje oli jälleen kaksitahoinen. Club Chicago sijaitsee Lahdessa, mutta nimi vihjaa myös siihen, että kaupunkia on 1970-luvulta saakka sanottu Suomen Chicagoksi, sillä aikanaan rikollisuus oli Lahdessa samaa tasoa kuin Chicagossa. Siis suhteessa maan asukaslukuun, varmaan.

Neljän pisteen vihje oli lista grilliherkuista. Toivottavasti kukaan ei mennyt porilaishalpaan, vaan hoksasitte, että Lihamukihan se siellä, ympäri maailmaa tunnettu lahtelaisherkku. Ihan tosi: siitä oli juuri täällä ollessani oikein juttua brittimediassa!

Kolmen pisteen vihje oli kuva Lahden Kaupunginteatterista, joka sijaitsee aivan pääkirjaston vieressä. Hyvä teatteri ja hyvät penkit, suosittelen!


Kahden pisteen vihje oli jälleen ravintola Torvi. Ah, muistoja.

Yhden pisteen vihje puolestaan oli tietysti Cheek. Tarvitseeko sitä enempää selitellä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti