keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kiriviikko II: Poliittinen trilleri


101/365
The Company You Keep - Ikuiset liittolaiset (The Company You Keep) (2012)

Kiriviikko jäi eilen vähän puolitiehen siitepölynkarkotussiivouksen ja koiravelvollisuuksien vuoksi, joten ehdin vain hyödyntää Finnkinon Tekijänoikeuspäivä-tarjouksen ja katsoa jälleen yhden elokuvan, jota en erityisesti halunnut nähdä. Kannattaa olla varovainen mokomien tarjousten kanssa, sillä tähän Ne juuri pyrkivät!

Leffa perustuu Neil Gordonin ilmeisesti vähemmän tunnettuun romaaniin vuodelta 2003. Elokuva kertoo The Weather  Underground -nimisen aktivisti-/terroristiryhmän jäsenistä kolme vuosikymmentä pieleen menneen ja ryhmän hajottaneen pankkiryöstön jälkeen. The Weather Underground oli todellinen 1960-70-luvulla vaikuttanut, Vietnamin sotaa vastustanut ryhmä. Elokuvan (ja romaanin) tapahtumat ovat kuitenkin käsittääkseni täysin fiktiivisiä. Ryhmästä tehty dokumentti oli vuonna 2004 ehdolla parhaan dokumentin Oscarin saajaksi.


Elokuva alkaa, kun vartijan kuolemaan johtaneessa pankkiryöstössä mukana ollut Sharon Solarz (Susan Sarandon) napataan 30 vuotta myöhemmin kiinni. Yli-innokas paikallislehden toimittaja Ben Shepard (Shia LaBeouf) ryhtyy penkomaan juttua ja selvittää pian, että asianajaja Jim Grantina esiintyvä tyyppi (Robert Redford) onkin oikeasti samaisesta pankkiryöstöstä epäilty terroristi Nick Sloan.

Nick lähtee hurjalle pakomatkalle kun hänen kasvokuvansa leviää mediassa ja Ben jahtaa häntä yrittäen sherlockmaisesti selvittää hänen motiivejaan ja sotkeutuu henkilökohtaisellakin tasolla mukaan entisten ryhmäläisten kuvioihin.

Leffa toimii, vaikkei päätähuimaavan jännittävä olekaan. Mielenkiintoisia asioita paljastuu koko ajan ja toimittajahahmo juttua ratkovana päähenkilönä on aina oiva valinta, joskin tässä elokuvassa hahmon innokkuus lähentelee usein ärsyttävyyden rajaa. Elokuva jättää samanlaisen fiiliksen kuin Oscar-voittaja Argo ja siinä on samanlaista mukavaa vanhan ajan meininkiä, vaikka tarina sijoittuukin 2000-luvulle. Hyvin harvoissa elokuvissa enää katsellaan mikrofilmejä ja operoidaan laatikkomaisella mustalla läppärillä tabletin tai älypuhelimen sijaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti